• SVE VIJESTI

I nakon korone, problemi bolnice će se nastaviti


Ustanova u kojoj se liječe mnogi post-kovid pacijenti nema skener, a rendgen aparat star je 21 godinu.  Plate kasne, na Internom odjeljenju radi jedan internista i četiri sestre, a 16 zaposlenih je inficirano. - prenosi list Vijesti.
Loša epidemiološka situacija u Herceg Novom po ko zna koji put skreće pažnju na ogromne dugogodišnje probleme u bolnici Meljine. Nekada vojna bolnica, nadaleko čuvena, među građanima poznata i kao "mali VMA", sada se bori sa nedostatkom medicinskog kadra, savremene dijagnostike, prastarom "muzejskom" opremom, kašnjenjem plata... 
Bolnica Meljine je u stečaju a uprkos tome pruža zdravstvenu zaštitu za oko 40.000 građana Herceg Novog.
Doktorica Marija Vuković, internista, zadnjih 12 dana jedini je doktor na Internom odjeljenju. Petoro njenih kolega inficirano je koronom. Direktorica bolnice je iz samoizolacije tražila od ministarstva i opštine da pošalju doktorsku ispomoć u bolnicu. Poslat je internista iz Doma zdravlja HN koji svaki drugi dan dežura od 15 sati popodne do sedam ujutru slijedećeg dana. Doktorica Vuković dežurna je svaki drugi dan, pokriva i ambulantu i odjeljenje, a njen radni dan traje i po 24 sata.
Kako je ona rekla u izjavi za Vijesti - "Veliki je problem i deficit srednjeg medicinskog kadra, pa tako na Internom odjeljenju sada rade samo četiri medicinske sestre, dok je ostalih 11 pozitivno na kovid-19."
Naglašava i da su na Internom post-kovid pacijenti, oni sa akutnim respiratonim i urinarnim infekcijama, bolesnici koji su imali srčani udar, a imaju i jednog pacijenta sa kancerom koji je u terminalnoj fazi. Od početka epidemije u martu prošle godine, na ovom odjeljenju hospitalizovano je oko 500 pacijenata.
Ona dodaje da iako nisu klasični kovid centar, svakodnevno u redovnim okolnostima u toj bolnici registruju po nekoliko slučajeva novog koronavirusa kod pacijenata koji su na liječenju zbog osnovne bolesti.
“Kovid situacija će vrlo brzo da se razriješi, jer se ljekari vraćaju iz samoizolacije za nekoliko dana, ali ostaju problemi koje imamo godinama”, poručila je za Vijesti i ističe da nadležni moraju da riješe pitanje deficita kadra, pojasnivši da OB Meljine, kao bolnica u stečaju, ne može da raspisuje specijalizacije i naglašava da bolnica trenutno nema stalno zaposlenog anestezologa, a ima samo jednog ginekologa i samo jednog radiologa koji je u penziji” - izjavila je Vuković
Situacija je loša i kada je riječ o medicinskoj opremi koja je neophodna za dijagnostiku.
Vukovićeva je “Vijestima” rekla da bi najsretnija bila kada bi ustanova u kojoj radi napokon dobila multislajsni skener. Kazala je da je snimanje ovim skenerom neophodno i značajno za veliki broj pacijenata sa preležanom kovid infekcijom, koji se sada često javljaju ljekaru, ali i kod drugih stanja.
“I u slučaju da pacijent ima plućnu tromboemboliju, mi ne možemo uraditi dijagnostiku, već prevozimo takvog pacijenta u kotorsku Opštu bolnicu i čekamo nalaz”, rekla je Vuković za Vijesti.
Ističe da je rendgen aparat u toj bolnici star 21 godinu, a da je aparat za ultrazvuk srca kupljen 2010. godine, što ukazuje da je ovoj ustanovi neophodna nova oprema i aparati. Ona je poručila da nadležni treba hitno da razriješe status bolnice Meljine, koja pokriva čitav grad, a u sezoni i mnogo više potencijalnih pacijenata. Pojasnila je da im posljednjih nekoliko mjeseci kasne plate, pa su tako decembarsku primili tek 15. januara, odnosno dvije sedmice kasnije u odnosu na kolege iz ostalih javnih zdravstvenih ustanova. - pišu Vijesti
“Mi smo spremni da pokušamo sve. Plata nam je kasnila četiri mjeseca, ali sad smo već na izmaku snaga. Herceg Novi je dio ove države i krajenje je vrijeme da nadležni obrate pažnju na građane kojima je potrebna zdravstvena zaštita, bolnicu i zaposlene”, zaključila je ljekarka.
Izjava ljekarke prenijeta iz lista Vijesti

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN