• SVE VIJESTI

Institut Igalo: Još se čekaju plate. Za sada bez protesta

Foto: Herceg Novi danas

Oko 600 radnika Instituta Igalo direktno kao i članovi njihovih porodica s razlogom su zabrinuti za budućnost. Naime, oni od novembra nisu primili plate i na prinudnom su odmoru a a
ko ne bude odobren kredit IRF-a od 2 miliona eura potreban za isplatu plata i otvaranje Instituta a o kojem je sindikat informisan, banja neće početi sa radom. Kako kaže dr. Marija Obradović, predsjednica sindikata, zbog epidemiološke situacije su odustali od protesta ali su na izmaku strpljenja i očekuju da im se plate uskoro isplate.
Obradović ističe da je posebno zabrinjavajuće i problem da je kraj februara, a još nema rješenja za taj kredit. Radnici su opterećni svojim kreditima i računima i svim što je dio normalne egzistencije i nemaju novca. 
Ona naglašava da je Institut državni brend a obzirom da je država i većinski vlasnik dodatno brine što se situacija do sada ne rješava.
„Imamo mogućnost mehanizma zaštite radnika. Od nadležnih smo dobijali uvjerenja da ćemo dobiti kredit, ali moramo biti strpljivi. Imamo obećanja da će naš problem biti pozitivno riješen i zato smo strpljivi i čekamo. Ali na kraju smo strpljenja i moramo razmišljati o drugim mehanizmima zaštite“, kazala je dr Obradović.
Dodatno su opterećenje i privatne tužbe zaposlenih zbog zakidanja koeficijenata po granskom kolektivnom ugovoru prema kom je trebalo da dobijaju koeficijent koji se odnosi na javno zdravlje ali to nije rađeno od 2016 zbog čega su radnici pokrenuli tužbe.
Zabrinuti su i strani partneri i pacijenti od kojih dobijaju poruke podrške. Inače od stranih aranžmana Institut prihoduje 45%.
Priije par dana v.d izvršne direktorke, dr Marina Delić, izrazila je očekivanje da bi uskoro mogla dobiti pozitivan odgovor za kredit IRF-a što, bi, kako je rekla, mnogo značilo svima jer nikom nije u interesu da dozvoli urušavanje Instituta.
Podsjetimo, Institut je trebao biti otvoren 1. marta što je otkazano ali i dalje su optimistični da bi to moglo biti 8. marta.
Obzirom na sveobuhvatnu situaciju koja nije blistava, očigledno je još jedan novski brend u dubokom problemu za koji bi što hitnije trebalo naći rješenje - samo dok ne bude kasno.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN