• SVE VIJESTI

Kršenje samoizolacije krivična odgovornost. Još strožije mjere i intezivnija kontrola

Foto: Opština Herceg Novi

Na sjednici Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje kao glavni krivac za pogoršanje epidemiološke situacije označeno je nepoštovanje mjera samoizolacije od oboljelih i njihovih kontakata, zadržavanje ispred ugostiteljskih objekata radi toliko nam obožavane kafice ili preuzimanja poručene hrane.

Zato će, rečeno je na sastanku, inspekcija, komunalna policija i Uprava policije intezivno početi da kontrolišu rad objekata ali i ponašanje građana.

Sa sjednice je ponovo upućen apel i poziv građanima na odgovornost u trenutnoj situaciji:

"Naš grad bilježi rekordan broj oboljelih i nije vrijeme za bilo čije sopstveno laičko tumačenje naredbi i mjera. Nepoštovanje mjera samoizolacije Covid19 pozitivnih građana i njihovih ukućana, kao i kršenje drugih naredbi i mjera izrečenih od strane Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, ne predstavlja prekršaj, već krivično djelo." - rečeno je na sastanku.

Pored naredbe od petka 19. februara, kojom se zabranjuje korišćenje igrališta, parkova i teretana na otvorenom, od utorka, 23. februara, zabranjuje se držanje stolova i stolica ispred ugostiteljskih objekata i ugostiteljskih terasa.

Već od 22. februara inteziviraće se kontrola gradskog saobraćaja, odnosno da li se poštuju mjere u smislu nošenja maski i prevencije stvaranja gužvi. Po već izrečenim mjerama, prevoz putnika u javnom prevozu (autobusom ili kombi prevozom), putnika u drumskom saobraćaju (međugradskom, prigradskom, gradskom) obavlja se bez mogućnosti stajanja putnika u vozilu. Tim povodom će biti dodatno pooštrena kontrola lokalnih i međugradskih prevoznika.

Takođe, upućen je dopis Ministarstvu zdravlja i IJZ-u u kojem se traži uvođenje dodatnih, strožijih mjera za Herceg Novi i to:

-zatvaranje kladionica,
-zatvaranje teretana i fitnes klubova,
-prelazak škola na online nastavu,
-dostavu hrane od strane ugostiteljskih objekata vršiti isključivo putem keteringa (bez izdavanja hrane i pića ispred objekata). Uslugu keteringa mogu obavljati isključivo ugostiteljlski objekti koji imaju odobrenje Uprave za bezbjednost hrane, veterine i fitosanitarnih poslova,
-zabrana korišćenja uslužnih kafe aparata u svim objektima.


Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN