• SVE VIJESTI

Od ambasade SAD sredstva za obnovu ikona u Gradskom muzeju

Foto: mighn.me

Ambasada SAD u Crnoj Gori dodijelila je bespovratna sredstva - oko 44.500 dolara, 
JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ za projekat čišćenja, konzervacije i restauracije zbirke ikona Gradskog muzeja. 
JU Muzej i Galerija je aplicirala za mali grant iz fonda za očuvanje kulturne baštine.
Zbirka ikona je od istorijskog, umjetničkog, naučnog i obrazovnog značaja i dokumentuje postojanje, trajanje i istrajavanje lokalnih i drugih škola ikonopisa. Potiču iz XVII, XVIII i XIX vijeka i pripadaju ruskoj, grčkoj i bokokotorskoj ikonopisnoj školi Rafailović-Dimitrijević. Vizantijski i postvizantijski pravoslavni ikonopis, kojoj pripadaju ikone, predstavlja zaštićeno kulturno dobro.
JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ ovim povodom potpisala je ugovor o poslovno stručnoj saradnji sa JU "Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore" koji će sprovoditi konzervaciju. Sprovođenje projekta počelo je 1.februara a završetak se očekuje 1.aprila 2023.godine.
Projektom se predviđa da se poslije sprovođenja konzervatorskih mjera zaštite, javnost upozna sa ovim jedinstvenim kulturnim blagom kroz izložbe i izradom kataloga i publikacija, sve uz podršku Američke ambasade.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN