• SVE VIJESTI

Odluku Osnovnog suda kojom se odbija poravnanje Opštine i Vektra Boke potvrdio Viši sud

Foto: Herceg Novi danas

Poravnanje Opštine i Vektra Boke nezakonito. Odluka je to koju je donio Osnovni sud u Herceg Novom a potvrdio Viši sud u Podgorici. Naime, presudom osnovnog suda odlučeno je da predloženo poravnanje između Opštine Herceg Novi i Vektra Boke AD, zbog duga kompanje od skoro 2 miliona eura nije zakonito, zbog čega to zaključenje ne može biti ostvareno.
U rješenju se navodi da bi se ovakvim poravnanjem izmijenio redosled namirenja potraživanja u stečajnom postupku i da bi stečajni povjerioci iz pedhodnih naplatnih redova bili onemogućeni da svoja potraživanja ostvare kroz postupak stečaja.
U obrazloženju sudije Marojevića stoji da presuda Privrednog suda iz 2017-e ima dejstvo prema kompaniji, ali i prema izvršnim povjeriocima među kojima je i Opština Herceg Novi, te da je Planom reorganizacije po rješenju ovog suda iz 2016.godine Vektra Boki AD nametnuta obaveza da preduzima mjere usvojene Planom reogranizacije do 31. decembra 2020. Godine.
Sudija Marojević dalje nalazi da su "nepokretnosti Vektra Boka AD, kat. parc. br.197/2 KO Topla i kat. parc. br.625/2 i 624/3 KO Trebesin, uvrštene u stečajnu masu u smislu čl.103 st.1 Zakona o stečaju."
Prilikom odlučivanja o predlogu za poravnanje, sudija je obrazložio da se usvojeni Plan reorganizacije mora realizovati, te da odstupanje predstavlja nezakonit postupak.
Takođe se nalazi i da je vrijednost nepokretnosti u poravnanju utvrđena u većem iznosu u odnosu na Plan reorganizacije. Kako ima više stečajnih povjerioca, prvostepeni sud smatra da bi Opština Herceg Novi, prije zaključenja poravnanja, kao stečajni povjerilac bila u obavezi da traži ispravku konačne liste utvrđenih potraživanja.
Vijeće Višeg suda u Podgorici smatra da je Sudija Andrija Marojević pravilno zaključio da su parnične stranke dale predlog za zaključenje sudskog poravnjanja, koje za posljedicu ima raspolaganje stranaka, koja su u suprotnosti sa prinudnim propisima i moralom, zbog čega je i potvrdio rješenje sudije Marojevića kojim odbija predlog Opštine HN i Vektra Boke AD za zaključenje poravnanja.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN