• SVE VIJESTI

Press IJZ: Lockdown za Herceg Novi. Bez PCR za građane Srbije i BiH. Ko ima alergiju ne može se vakcinisati

Foto: Twitter IJZ CG

Po preporuci IJZ-a Herceg Novi u lockdownu - najnovija je to odluka saopštena danas na pressu IJZ-a. Zabranjeni su skupovi na otvorenom i zatvorenom, zabranjuje se rad tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana, obustavlja se rad u obrazovnim ustanovama i prelazi se na onlajn nastavu, slijedeće dvije sedmice, novljani neće imati zabranu napuštanja opštine tokom radnih dana. Pored ovoga, nove mjere zabranjuju organizovanje rekreativnih aktivnosti na otvorenim i javnim mjestima a zabranjenuje se i prodaja kafe za ponijeti.

PCR test za ulaske iz Srbije i BiH i dalje nije potreban.

Novim mjerama prepoučuje se rad od kuće, u državnim i privatnim preduzećima.

Direktor IJZ-a Igor Galić rekao je da se okupljanje građana još uvijek ne može na pravi način spriječiti jer još nije usvojen zakon kojim se daju veća ovlašćenja inspekcijskim službama.

“Trenutna epidemiloška situacija je složena, lokalna transmisija je velika, a zdravstveni sisrem je opterećen. Zabrinjava visok broj preminulih tokom ove nedjelje”, kazao je Galić i dodao da je ipak došlo do izvjesnog opadanja epidemije, ali su u pitanju “lagana opadanja” i da mjere moraju ostati jednu ili dvije sedmice.

Kako navodi Galić trenutno je popunjeno 75,8 odsto bolničkih kapaciteta namijenjenih oboleljelima od Kovida-19 što je zabrinjavajući podatak.

Kada je u pitanju vakcinacija Galić je kazao da je ona predviđena za oboljele koji nisu u akutnoj fazi, kada su u pitanju onkološki pacijenti. Kako navodi, oni se moraju konsultovati sa svojim doktorima vezano za samu vakcinaciju.

Svakako treba naglasiti i da se Galić osvrnuo i na alergijske reakcije kod vakcina za grip. On je objasnio da su to obično komponente same vakcine. “Ukoliko se te komponente nalaze i u vakcini za kovid, onda te osobe ne mogu primiti vakcinu”, istakao je direktor IJZ.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN