• SVE VIJESTI

Beskorisni apeli - Novski mali preduzetnici bez ikakve pomoći države. Spremni i na proteste

Foto: ilustracija

Koga briga za novske preduzetnike - kako trenutno izgleda - nikog. Naime, mali privrednici u Herceg Novom, koji drže butike, frizerske i, kozmetičke salone ali i druge djelatnosti, bore se da od nadležnih izdejstvuju bilo kakav način ili mjere pod kojima bi mogli uopšte da otvore svoje radnje, jer su, pred finansijskim krahom. Ne isključuju ni mogućnost protesta zajedno sa radnicima kao i djelatnicima iz drugih uslužnih djelatnosti.

Apeli su, što smo već odavno svi naučili, potpuno beskorisni i samo trošenje riječi. Dokazalo se to i u ovom slučaju kada su privrednici okupljeni u NVO "Novska butiga" potrošili previše vremena apelujući na premijera i ministre Milatovića i Spajića da im se pomogne. Bili su i kod predsjednika Opštine ali od pomoći - apsolutno ništa. 

Kako navode u saopštenju, gradonačelnik je njihove zahtjeve proslijedio Vladi, podrška je obećana ali povratnih informacija - nema. Oni traže od Vlade i Opštine da im se omogući rad maloprodaja makar do 17 h, hitno obezbijede bespovratna sredstva za robu i plaćanje najmova, isplate subvencije na zarade zaposlenih od januara 2021 i anuliraju zaduženi porezi i doprinosi od marta 2020.god, za koje ih zadužuje Poreska uprava.

„Naša djelatnost je krajnje ugrožena a država je nije prepoznala kao takvu i ni u čemu nas nije podržala. Svrstani smo po šifri djelatnosti zajedno sa prehranom i u svemu smo tu osim kada je riječ o zatvaranju radnji“ navode u saopštenju.

Poručuju kako smatraju da je cijela Boka puno više ugrožena od centralne Crne Gore, Herceg Novi nema nikakve prihode osim turizma koji je u 2020.god uništen.

U saopštenju "NVO "Novska butiga" još ističu: „Iz ovog grada je uništeno sve što je donosilo mjesečna primanja od kojih je živjela mala privreda ovog grada. Počevši od bolnice, Instituta, Brodogradilišta, HTP Boke… Smatramo da naša djelatnost treba pomoć države, s obzirom da je u okolnim zemljama nezavisno da li su one EU ili ne, ta pomoć aktivna od prvog mjeseca pandemije“. 

Dodaju da je EU dala sredstva Crnoj Gori isključivo za likvidnost mikro, malih i srednjih preduzeća ali nijedno novsko preduzeće ova bespovratna sredstva nije dobilo i ponovo apeluju na nadležne da ispitaju gdje je taj novac otišao i navode da je i šefica EU za Crnu Goru Cristina Oana Popa obaviještena o tome.

Na kraju ističu da su odlučni izaći na ulice zajedno sa svojim radnicima, njihovom porodicama, pozvati kolege frizere, kozmetičare, ugostitelje i javno tražiti ono što nam sljeduje.

Strpljenje sve više građana je očigledno na izmaku. S razlogom.


Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN