• SVE VIJESTI

Beskorisno prepucavanje Opštine i CEDIS-a - preko leđa građana


Iako je iz Opštine upućen apel CEDIS-u da se zbog nepovoljne epidemiološke i meteorološke situacije odgode radovi zbog kojih je znatan dio opštine desetak sati dnevno bez struje od odgode ipak ništa. Tako su, kako nam je potvrdilo i nekoliko naših čitalaca, bez struje bili i danas a kako obavještava CEDIS, bez struje će biti isti dijelovi grada sutra ali i u nedjelju.
Iz kompanije CEDIS su odgovorili na apel Opštine da kao odgovorna kompanija u potpunosti razumiju zabrinutost u vezi najavljenih isključenja koji su neophodni za realizaciju radova na distributivnoj mreži i objektima, ali da je situacija sa korona virusom jako komplikovana, ta da baš iz tog razloga ne smiju dozvoliti da se radovi, koje su ranije već nekoliko puta odgađali, ponovo odgode, jer bi se time ugrozilo uredno snabdijevanje korisnika električnom energijom.
Pojašnjavaju da izvođenje radova na zamjeni 35 kV užeta na dalekovodu 35kV “Herceg Novi – Topla”, koji je osnovno i jedino moguće napajanje za trafostanice 35/10 kV “Topla” i “Igalo”, kao i radovi na sanaciji građevinkog dijela trafostanica 35/10 kV “Igalo” i “Topla”, te remont primarne opreme, zahtijevaju isključenja elektrodistibutivne mjreže zbog stvaranja uslova za bezbjedan i siguran rad ekipa te su zajedno sa odabranim izvođačima detaljno isplanirali i optimizovali isključenja kako bi se svi radovi realizovali sinhronizovano u istim terminima.
"Radovi na distributivnoj mreži koje je neophodno realizovati u cilju kontinuirane i pouzdane isporuke i snabdijevanja korisnika električnom energijom, a tu spadaju i radovi koji se izvode u Herceg Novom, moraju se realizovati uprkos aktuelnoj situaciji sa pandemijom koronavirusa, posebno imajući u vidu da će pandemija biti prisutna i u narednom periodu. S obzirom da su pomenuti radovi neophodni, sagledali smo ukupnu situaciju i došli do zaključka da su planirani termini najpovoljniji po pitanju online nastave, jer se radi o jednom radnom danu i vikendu, kada nema nastave. Termin je takođe povoljan i zbog toga što je značajan broj privrednih objekata trenutno privremeno zatvoren, tako da bi odgađanje radova za neki budući period bilo neuporedivo nepovoljnije."– saopštavaju iz CEDIS-a i mole građane za razumijevanje, jer se, kako kažu, ove i sve druge aktivnosti na distributivnoj mreži obavljaju u cilju obezbjeđivanja pouzdanog i kvalitetnog snadbijevanja korisnika električnom energijom, što u ovakvoj epidemiološkoj situaciji dobija dodatno na značaju.
Iako je najavljeno i u saopštenju rečeno jedno, na terenu je druga situacija. Naime, u dijelovima Herceg Novog ovo je bio čak treći radni dan ove sedmice tokom kojeg nisu imali struje, a najavljeno devetočasovno isključenje sjutra i u nedjelju biće četvrti i peti dan. Nije iznenađenje ni da CEDIS zna da odstupi od najavljnih rasporeda i termina isključenja tako da je građanima praktično nemoguće prilagoditi se na okolnosti. Neki dijelovi opštine tako zaista jesu pod višesatnim restrikcijama, drugi pod skraćenim i nenajavljenim a treće povremeno "iznenadi" blicanje i nestanci na po nekoliko sekundi. Tako je recimo Gomila drugi put ove sedmice bila isključena od 13, odnosno od 14 do 17 sati a dijelovi centra grada danas popodne su ostali bez struje oko pola sata sa jednim "na sekund" dolaskom pa ponovnim nestankom struje.
Ne trebamo ni reći da ni CEDIS ni Opština ni u jednom trenutku nisu postavili pitanje smanjenja računa za određeni procenat zbog ovoga ali je zato gradonačelnik, u izjavi za RTHN, pored obrazloženja da su ova gašenja zbog trenutne situacije neprihvatljiva te da će se čuti sa direktorom CEDIS-a, utvrdio da "ne postoji njihova volja da izađu u susret građanima Herceg Novog" i čak okrenuo na politiku pa je sve ovo "zbog menadžmenta prošle vlasti za koji se nada da će uskoro biti smijenjen."
Ko je u pravu sada više nije ni bitno jer istina je vjerovatno negdje između a prepucavanje će se, kao i uvijek, prelomiti preko leđa građana.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN