• SVE VIJESTI

I dalje ništa od lockdowna - U HN nastavak trenutnih mjera i zabrana rada štandova


Na današnjem pressu, iako se očekivala odluka o uvođenju lockdowna - od toga ipak ništa. Odluke koje su donijete uglavnom su iste kao dosadašnje. Na press konferenciji direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ), Igor Galić saopštio je da se zabranjuje rad tržnih centara, kladionica i fitnes centara u opštinama koje imaju 14-dnevnu stopu incidencije na 100.000 stanovnika veću od 800, a to su Podgorica, Budva, Tivat, Herceg Novi, Ulcinj, Cetinje, Nikšić, Plužine, Bar, Kotor i Pljevlja. Potom, zabranjeno je kretanje stanovnika izvan opština koje takođe imaju istu stopu incidencije, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz potvrde. Novim mjerama zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, osim za goste hotela, rad kladinonica i fitnes centara u opštinama čije su 14-dnevne stope incidencije preko 800 na 100.000 stanovnika.

"U istim gradovima prekida se obrazovno vaspitni rad u javnim i privatnim vaspitno-obrazovnim ustanovama i počinje primjena onlajn sistema učenja", rekao je Galić i pojasnio da škole ne rade od sutra, a vrtići od preksjutra.

Ipak, i dalje je nejasna odluka o ulasku stranaca u Crnu Goru. Naime, crnogorskim državljanima, strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, kao i strancima, potreban je negativan PCR ili brzi antigen test, ne stariji od 48 sati ili pozitivan serološki nalaza na antitijela, ne stariji od mjesec dana. Za sve osim za zemlje iz regije u kojima ponovo raste stopa oboljelih a to su: BiH, Srbija, Kosovo ili Albanija,

Galić je istakao da će ove mjere trajati narednih sedam dana. 

Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, saopštila je da su bolnički kapaciteti na cijeloj teritoriji Crne Gore povećani a popunjenost kovid bolnica iznosi 67 odsto.

Ona je ponovo istakla važnost vakcinacije.

"Nijedna mjera neće dati rezultate ukoliko ih se svi ne budemo pridržavali. Još jedan apel građanima da omogućimo da zdravstveni sistem funkcioniše nesmetano", poručila je Borovinić Bojović. 

Na pressu je govorio i Ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović, koji je apelovao je da se mjere poštuju kako bismo sebe i druge zaštitli jer, kako je naveo "Bićemo krajnje prinuđeni da djelujemo represivno. U pitanju je zdravlje naših građana".

Janko Odović Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kazao je da je Vlada pokušala da izbjegne donošenje represivnijih mjera u cilju očivanja privrede i normalnog života ljudi.

On obrazlaže da podaci sa terena pokazuju da mjere nijesu poštovane i zbog toga je Vlada bila prinuđena da donese pomenute mjere".

"Ttimovi sastavljeni od pripadnika inspekcije i policije izvršili su 6.430 kontrola, napisali 43 prekršajnih naloga. Policija je upozorila 14.817 osoba, a uhapsila 11 osoba. Stepen nepoštovanje mjera je zabrinjavajuć", istakao je Odović i poručio je da će izlazak iz objekta stanovanja nakon 21 sat i nenošenje maski ubuduće biti posebno kažnjavano.

Na kraju je poručio: "Ne okupljajmo se, to nam je posljedna nada, od svih nas zavisi kako privreda, tako i zdravlje svih nas".

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN