• SVE VIJESTI

Lokalne NVO Opštini: Donesite Odluku o postupku ustupanja svojih prostorija udruženjima bez naknade

Foto: ilustracija

Velika večina nevladinih udruženja iz Opštine Herceg Novi već godinama ima problem nedostatka prostora u kojem mogu djelovati. Prostor nemaju pretežno manja udruženja što predstavlja dodatni problem za realizaciju čak i najosnovnijih i najjednostavnijih aktivnosti.

Prema riječima Marine Vuksanović, predsjednice lokalnog resursnog centra za koordinaciju nevladinih organizacija NVO "NADA" upravo iz tog razloga, odlučili su da, uz podršku mnogih lokalnih nevladinih udruženja, pokrenu zajedničku inicijatvu u kojoj od Opštine Herceg Novi traže donošenje odluke o postupku davanja na korištenje prostorija u vlasništvu opštine nevladinim organizacijama bez naknade.

"Ne postoje jasne procedure na nivou Opštine o postupku davanja na korištenje prostorija u vlasništvu opštine nevladinim organizacijama bez naknade što predstavlja ogroman problem za djelovanje nevladinih organizacija jer su prisiljene da svoje aktivnosti obavljaju u improvizovanim, ponekad i neuslovnim prostorima kao i da u takvim slučajevima izdvajaju ogromna sredstva koja su mogla biti upotrebljena za bolju realizaciju i efikasnost aktivnosti i projekata." objašnjava nam Vuksanović.

Ona dodaje da rješenje ove situacije vide baš u ovoj odluci jer iz komunikacije sa brojnim NVO potpuno je jasno da je ovo gorući problem koji traje već oko dvije decenije.

"Zbog toga direktno trpe projekti, aktivnosti, članstvo, a indirektno svi građani u čijem interesu i djeluju ta udruženja." - zaključuje Vuksanović i precizira da je u Herceg Novom registrovano oko 300 nevladinih organizacija.

Ovo inače nije prva ovakva inicijativa, naime, ista je podnijeta još prije četiri godine, tačnije 11.07.2017. ali se na nju Opština potpuno oglušila. Vrijeme je za novi pokušaj i "popravni ispit" za lokalnu administraciju jer je krajnje vrijeme da opština obrati pažnju, podstakne i jača civilni sektor kao i njegovu raznolikost. Ukoliko se i ovaj put ogluši lako se može probuditi sumnja u iskrenost i brigu za potrebe i borbu građana za ostvarenje svojih ciljeva i prava kroz udruživanje što je jedna od najvećih tekovina svakog demokratskog društva.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN