• SVE VIJESTI

Moguće izmještanje covid-ambulante u Zeleniku. U Institutu Igalo terapija za covid-pacijente

Foto: domzdravljahn.me

Čekajući državne vlasti pitanje je kad bi i da li bi se uopšte išta pomaklo sa mrtve tačke. Iako su sve tri gradske medicinske ustanove vapile za pomoći - ništa posebno se nije pomaklo. Zato su, svjesni problematike, čelnici lokalnih medicinskih ustanova shvatili da se moraju osloniti na sopstvene snage pa je na sastanku čelnika zdravstvenih ustanova u gradu, u prisustvu i državnog sekretara Veljka Čađenovića, na kojem je tema bila uključivanje Instituta u rješavanje kovid krize u gradu dogovoreno da će se problem nedostatka medicinskog osoblja u Domu zdravlja riješavati u saradnji sa rukovodstvom Instituta „Dr Simo Milošević“, a sve na inicijativu v.d. direktorice Instituta.

Kako je za lokalni javni servis potvrdio v.d. direkrtora Doma zdravlja - dr. Goran Komar, Institut je ustupio jednu odgovarajuću prostoriju sa šest do osam ležajeva, koja se može i uvećavati. Tu će biti podijeljena parenteralna terapija pacijentima koji su oboljeli od kovid upale pluća. Institut će obezbijediti prevoz i medicinski kadar, dakle one koji će aplicirati terapiju, vozača sa adekvatnim ambulantnim kolima, koje će prevoziti pacijente. U ovom trenutku to je za nas velika pomoć – objašnjava dr. Komar.

"Ambulanta Igalo je zatvorena zato što je doktorica bolesna i nalazi se na bolovanju a u Bijeloj rade dva ljekara u jutarnjoj smjeni. Zbog nedostatka osoblja, preduzeti su koraci kako bi se popunio nedostajući kadar. U ovom trenutku na obuci su dvije doktorice, jedna iz Republike Srpske, druga iz Srbije, a interesovanje za ispomoć u Herceg Novom je gotovo nepostojeće." - dodaje Komar.

U izjavi za javni servis dr. Komar je ponovio da je covid ambulanta potpuno neadekvatna a naročito joj nije adekvatna lokacija jer se nalazi na samom ulazu u DZ i u Hitnu službu.

"Oni koji su kovid negativni prolaze kroz grupu najverovatnije onih koji su kovid pozitivni. Nastojimo da iznađemo prostor u saradnji sa opštinom i kovid ambulantu premjestimo u neki veći prostor, najvjerovatnije u Zelenici gdje ćemo preseliti čitavu tu aktivnost na testiranju brzim antigenskim testovima i pregledu pacijenata, a možda i u jednom određenom dijelu i terapije. Mi ćemo danas izvršiti uvid sa saradnicima i sa predstavnicima Opštine i kada vidimo da li je prostor u Zelenici odgovarajući to će ići vrlo brzo." - rekao je Komar.

Što se tiče bolnice Meljine,  on je još jednom ocijenio da je velika greška bila privatizacija Bolnice Meljine te da se posljedice te odluke sagledavaju posebno tokom epidemije korona virusa.

"Novljani su 80 – ih izdvajali samodoprinos kako bi se u krugu tadašnje Vojne bolnice izgradila Opšta bolnica i mislim da je visoki moralni dug države da bolnicu Meljine vrati u sistem javnog zdravstva Crne Gore." smatra Komar u izjavi za RTHN.

Bolnica je za sve vrijeme epidemije obavljala prijem određenog broja kovid oboljelih ne raspolažući svim tehničkim uslovima da isprati sve komplikovane slučajeve.

"Proteklih dana jedan mali broj naših pacijenata koji su oboljeli od upale pluća je primilo terapiju unutar kruga bolnice. Gradu je neodložno potreban određen kapacitet za liječenje onih pacijenata koji boluju od kovid pneumonija koji ne zahtijevaju bezuslovno kontinuiranu kiseoničku terapiju. U tome je problem a to nemamo. Taj problem, kako sam obaviješten, nastoji da bude riješen određenim pregrupisvanjem pacijenata na nivou regiona koje bi obezbijedilo određen broj postelja u bolnici Kotor. Ako bi danas bili u potrebi da nekog pacijenta uputimo na bolničko liječenje mi bi mogli da očekujemo da on bude vožen do Berana ili Bijelog Polja. Ova situacija se mora prevazići brzo i nadam se da ćemo tokom dana imati rezultat jučerašnjih razgovora u bolnici Meljine." - zaključio je dr Komar.

Izvor izjave: RTHN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN