• SVE VIJESTI

Novski srednjoškolci na Evropskom samitu mladih o klimi

Foto: EU info centar

Učenici JUSMŠ Ivan Goran Kovačić učestvovaće na Evropskom samitu mladih o klimi koji se održava on-line 18. i 19. marta u organizaciji Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK) i prateći je model konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP). 
Događaj je trebao biti održan još prije godinu dana ali je zbog izbijanja COVID-a otkazan te će se 11. izdanje vodećeg događaja EESK-a za mlade, Tvoja Evropa, tvoje mišljenje! (YEYS) održati sutra i preksutra. 
Događaj će okupiti učenike 33 srednje škole širom Evrope koji će razgovarati o najboljim načinima zaštite životne sredine, pod sloganom “Naša klima, naša budućnost!” Na početku događaja učenici će moći razgovarati s potpredsjednikom Evropske komisije za Evropski zeleni sporazum Fransom Timermansom i predsjednicom EESK-a Kristom Šveng. Plenarnim sesijama samita predsjedavaće potpredsjednik EESK-a i aktivista za zelenu ekonomiju Silijan Lohan.
Škole u ovoj inicijativi, njih 33 od 800 prijavljenih, odabrane su pomoću elektronskog programa za selekciju još 27.11. 2019. u Briselu. Izabrana je po jedna škola iz svake od 27 država članica EU, Ujedinjenog Kraljevstva i pet država kandidata (Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska). Svaku školu predstavljaće po tri učenika, starosti od 16-18 godina koji će biti u pratnji nastavnika.
Cilj susreta je da se čuju pametne ideje učenika za suočavanje sa klimatskom krizom kako bi se do 2050 približili cilju klimatske neutralnosti. Zamišljeno je da učenici predstavljaju određeni sektor, privrednu oblast ili grupu država i da međusobno diskutuju. Školarci će imati mogućnost da se sretnu sa predstavnicima međunarodnih omladinskih organizacija koje će im pomagati da svoje ideje i predloge pretoče u konkretne preporuke. Sve preporuke EESK će dostaviti međunarodnim kreatorima politika iz oblasti zaštite životne sredine a o njima će se razgovarati tokom cijele godine na konferencijama širom Evrope.
U sklopu priprema član EESK-a će posjetiti svaku školu učesnicu, fizički ili putem videokonferencije radi razgovora o EU, EESK-u i  aktivnostima za mlade, kao i o pojašnjenju strukture samog događaja i očekivanja od škole.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN