• SVE VIJESTI

Za sada bez lockdowna. Fokus na pooštravanju kontrole

Foto: Vlada CG Twitter

Sve aktuelne mjere ostaju na snazi s tim što "pod ključ" ide i Ulcinj. - saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na press konferenciji.

Galić je dodao i da se radi smanjenja gužvi pri izdavanju doznaka i dozvola, prekida rad prvostepenih socijalnih i ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječije zaštite, u centrima za socijalni rad do 24. marta.

Kada je u pitanju sve češće pominjan potpuni lockdown, Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, saopštila je da je odlučeno da do toga još ne dođe i da se sačeka narednih deset dana, kako bi se vidjeli efekti aktuelnih mjera i apelovala na građane da poštuju aktuelne mjere.

Kako navodi ministarka, opterećenost zdravstvenog sistema je veoma visoka i dodato je još po 30 novih covid-kreveta u KCCG i Opštoj bolnici Nikšić, dok je u opštim bolnicama u Kotoru i Baru u završnoj fazi ugradnja kiseoničnih stanica.

Ona je dodala i da imunizacija teče po planu.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, poručio je da implementacija mjera treba da bude ključ i da je poštovanje mjera najbitnija stvar u ovom trenutku. 

Spajić je podržao inicijativu Borovinić Bojović da se zdravstvenim radnicima povećaju plate a kao prva mjera kovid medicinarima će u martu biti isplaćeno 250 eura jednokratne pomoći.

Počinju i rigoroznije kontrole o čemu je govorio Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

"Biće formirana tri tima zadužena za kontrolu poštovanja mjera uz pomoć Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove i Vojske Crne Gore." - rekao je Odović. 

"Prvi tim činiće predstavnici Uprave policije koji će sprovoditi kontrolu vani: nošenje maske, distance, opominjaće građane i kažnajveće nesavjesne građane. Drugi tim činiće predstavnici UIP-a kontrole sprovođenja mjera u zatvorenom prostoru - javnim ustanovama, privrednim subjektima. Posebno će kontrolisati prostori koje koriste privredni subjekti. Treći tim činiće predstavnici Vojske koji će biti raspoređeni u najkritničnijim gradovima, imaće punktove gdje će moći da daju građanima maske i zaštitnu opremu, savjetuju ih i opominju da poštuju mjere". - pojasnio je on. 

Podsjetimo, i dalje je zabranjen izlazak iz opština građanima Ulcinja, Budve, Tivta i Herceg Novog koja se ne odnosi na obavljanje redovnih radnih zadataka uz potvrdu poslodavca, ostvarivanje zdravstvene zaštite na osnovu medicinske dokumentacije. Ko i kako može van opštine pročitajte ovdje.

Iako se ne može izaći iz opština i epidemiološka situacija je sve lošija - granice ipak ostaju otvorene.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN