• SVE VIJESTI

Blokiran račun Instituta po tužbama radnika. Kredit IRF-a ga ne može deblokirati

Foto: Hercegnovska svaštara

CBCG navodi da je račun Instituta Dr Simo Milošević blokiran 23. marta zbog duga od 295,21 hiljadu eura ali to nije sve, jer kako kažu iz Uprave Instituta, iznos je znatno veći i raste zbog kamata. 

Do blokade je došlo zbog sudskih presuda u korist 40-ak radnika Instituta koji su su tužbama tražili obračun zarada i koeficijente po kolektivnom ugovoru u zdravstvu Crne Gore, a ne po važećem kolektivnom ugovoru Instituta. Tužbe su bile na iznos oko 325 hiljada eura, što nije fiksno, jer na to ide kamata.

U institutu navode da traže rješenje ali u to rješenje ne spadaju sredstva od 2 miliona eura kredita IRF-a koje je Institut dobio i koji se ne mogu koristiti za isplaćivanje obaveza po sudskim odlukama. 

U finansijskom sektoru pojašnjavaju da je kredit namjenski za izmirenje zaostalih plata, dugova prema dobavljačima i završetak pripreme za otvaranje druge faze Instituta. Novac nije potrošen, ali ne može ni poslužiti za deblokadu računa što znači da se ne mogu isplatiti ni zarade radnicima dok je blokiran račun, odnosno mogu samo neto plate, bez poreza i doprinosa.

Uložili su ustavnu žalbu i sada čekaju rješenje a u upravi vjeruju da, uprkos sudskim presudama grupe radnika, neće trpjeti čitav koleketiv od 578 zaposlenih. Smjernice očekuju i od razgovora sa potpredsjednikom Vlade, Dritanom Abazovićem.

Institut inače zavisi i radi na tržištu i nije na budžetu države tim više ovu zapetljanu situaciju treba otpetljati što prije.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN