• SVE VIJESTI

Hitno riješiti problem - Putarinu za put ka Trebinju ukinuti do sezone


Bilo kakvu promjenu ili raskid ugovora i otkup od koncesionara za put Meljine – Petijevići, može ostvariti samo Opština Herceg Novi, a ne država. - rekao je to ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić.

Gradonačelnik Herceg Novog, Stevan Katić je uvjeren da, ako ne do ove, najkasnije do iduće naplatne rampe na putu Herceg Novi - Trebinje više neće biti i kaže da očekuje da će se u narednim danima napraviti trojni sporazum Opštine, države i koncesionara, kako bi se definisali prava i obaveze svih strana. 

Katić kaže da izjavu ministra Bojanića nije shvatio kao konačnu jer je najavio preispitivanje koncesijskog ugovora i dodao da se taj ugovor mora preispitati iz razloga što je 2016-e država prekategorisala put sa lokalnog na magistralni.

On naglašava da je lokalna uprava više puta inicirala prema Vladi rješavanje problema naplate putarine. U više razgovora sa premijerom Krivokapićem i dopisa resornim ministrima, jasno je naznačeno u čemu je problem i dodaje da je vidio spremnost Vlade da problem riješi.

Ministarstvu finansija se prije nekoliko dana obratio i koncesionar koji je, prema Katićevim riječima, spreman da se kroz novi državni budžet obezbijede sredstva za otkup sa mogućnošću otplate na rate. 

Postoji mogućnost i da se ujedno riješi pitanje graničnog prelaza koji je u vrlo lošem stanju i koji bi, u jednoj varijanti, mogao biti zajednički sa BH prelazom Zupci ili, u drugoj, da se sadašnja naplatna rampa koristi kao granični prelaz. 

Podsjetimo, put je gradila beogradska firma „Univerzal holding“ koja je tada osnovala firmu „Univerzal Monte“, koja ima upravljačka prava. U izgradnju je uloženo oko 18,5 miliona eura. Investitor je dobio koncesiju, tj pravo naplate putarine na 20 godina. Naplatna rampa je postavljena 2008. godine. Pored pitanja opravdanosti naplate, još više bode oči što je 12,5 km puta urađeno jako loše. Nevolje su počele gotovo od samog početka. Loš kvalitet asfalta, nestabilan teren, odroni, klizišta... i to gotovo redovno na godišnjem, ponekad i mjesečnom nivou. Put je, slikovito rečeno, više opravljan nego korišćen čime je nezadovoljstvo građana s razlogom još izraženije. Poseban problem je svakako i prepreka i nezadovoljstvo turista koji dolaze preko BiH, tako da je, umjesto dobre i bitne veze, put postao "gorka pilula" koja se mora gutati i rupa bez dna koja zbog očigledno lošeg kvaliteta ispumpava novac iz džepa vozača. A taj novac uopšte nije mali jer se putarina kreće, zavisno od kategorije vozila - od 3 (za putničke automobile) do 18 eura. Nešto lakše pada ako se putarina plaća elektronskim putem pomoću posebnog uređaja jer u tom slučaju cijena za putnički automobil je 1,50 eura. Ali i dalje - previše. Za ukidanje putarine - krajnje je vrijeme.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN