• SVE VIJESTI

Kameno i Trebesin uskoro povezani sa gradskim vodovodom


Ideja iz 2019 o dovođenju vode iz sistema javnog snabdijevanja do sela Kameno uskoro će biti realizovana. Početna, tzv. vezna tačka u postojećem sistemu snabdijevanja, je rezervoar „Sušćepan“, koji se nalazi na koti terena od 224 mnm, a na katastarskoj parceli 45/2 k.o. Trebesin. 

U februaru ove godine su intenzivirani razgovori sa preduzećem „DIMIX“ d.o.o. iz Beograda i „GM CORP“ d.o.o. iz Herceg Novog, investitorima rezidencijalnog kompleksa u Trebesinu koji su dobili 10 građevinskih dozvola za izgradnju luksuznih vila sa bazenima. Na zahvat kompleksa već je dovedena električna energija i izgrađena trafo stanica.

Dnevna ukupna potrošnja vode u Trebesinu je 15-20 m3 vode a u tom mjestu je i uzgajalište pastrmke, za koje se koristi izvorska voda. Trebesin ima tri svoje vode tekućice, iz kojih se mještani snabdijevaju vodom za svoje potrebe i, kako navode iz Vodovoda, rigorozna higijenska pravila za vodu za piće i higijenske potrebe, nalažu da i ovo selo, koje je praktično već nadomak urbanih, gradskih zona Tople, zaslužuje da postane dio sistema javnog snabdijevanja.

Na području MZ Kameno ukupna dnevna potrošnja vode je do 40 m3.   Među 33 privredna objekta, najznačajniji potrošač vode je farma koka nosilja, koja sama ima dnevne potrebe za vodom od 5 – 6 m3. Pored toga, na Kamenome su pogoni bravaje, limarije i autolimarije, autootpad, pranje tepiha i dr. Svi oni imaju značajne potrebe za vodom.

Na 16 -oj sjednici skupštine Opštine, od 26 aprila ove godine, donesena je odluka o javnom interesu polaganja cjevovoda za snabdijevanje vodom sela Kameno, preko Trebesina. Ova varijanta je drugačija od onog predloženog studijom koju su uradili dr Aleksandar Đukić i dr Branislav Babić za koju je urađena studija sa ekonomskom izvodljivošću, i koja je vodila od rezervoara na Sušćepanu starim pješačkim putem do Kamenoga i završavala rezervoarom zapremine 600 m3 na Kamenom.

Ukupna trasa se sastoji od potisnog (5043 metra) i distributivnog (6816 m) cjevovoda.

Vodovod je zamišljen kao potisno – gravitacioni, odnosno, računa se na tri stepena prepumpavanja. Od rezervoara „Sušćepan“ na koti 224 mnm položiće se starim pješačkim putem potisni cjevovod i vodiće do rezervoara u Trebesinu, koji je određen da bude na koti terena 350 mnm, na kat. parceli 45/2 k.o. Trebesin. 

Od te lokacije se odvaja distributivni cjevovod za snabdijevanje potrošača u Trebesinu. Potisnim cjevovodom voda će biti dalje potiskivana do izgrađenog  rezervoara na Kamenom, na koti terena c-ka 600 mnm (kat.parc. 2147 k.o. Kameno). Između rezervoara „Trebesin“ i „Kameno“, planirana je još jedna pumpna stanica (kat.parc.1858 k.o. Kameno).

Postojeća staza Sušćepan-Trebesin-Kameno provučena je u kamenitim slojevima. Dionica od Sušćepana do Trebesina je pod manjim usponom i samo u nekim potezima će biti otežano polaganje cjevovoda. Međutim, staza od Trebesina do Kamenoga prilazi kroz donicu jakog karsta, bliže Kamenome, i projektno rješenje će morati da bude specifično. Vjerovatno bi bilo značajno lakše za izvođenje poslaganje cjevovoda površinski, ali to iziskuje dodatne mjere tehničke zaštite takvog cjevovoda zbog temperaturnih varijacija. S druge strane, bilo bi značajno lakše održavanje takvog cjevovoda. Svakako će se tražiti finansijski i tehnički najbolje rješenje i u duhu savremenih tehnoloških trendova.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN