• SVE VIJESTI

Krivokapić: Koncesionaru puta 4 miliona iz budžeta. Ukidanje putarine moguće početkom maja


Pitanje ukidanja putarine na putnom pravcu Meljine Petijevići razmatrano je na nedavno na Premijerskom satu. Prema riječima premijera Zdravka Krivokapića putarina bi trebalo biti ukinuta početkom maja, kako bi Herceg Novi spreman dočekao prve turiste.

Pitanje Kada će biti ukinuta naplata putarine na putnom pravcu Meljine-Petijevići, predsjedniku Vlade postavio je poslanik Boris Bogdanović. 

"Kada je riječ o finansijskim posljedicama, predviđeno je da opština Herceg Novi u januaru 2022. godine iz svog budžeta koncesionaru „Univerzal monte“ isplatiti 4 miliona eura i time finalizuje otkup koncesije za put Herceg Novi – Trebinje. Vlada će kreditom prema opštini Herceg Novi finansirati ovu transakciju, a Ministarstvo finansija i socijalnog staranja će izdati garanciju za navedeno plaćanje." - navodi se u odgovoru špremijera Krivokapića.

On je saopštio da je pomenuti putni pravac projektovan i izgrađen po aranžmanu „izgradi-koristi-predaj“, a da je ugovor potpisan između opštine Herceg Novi i koncesionara Univerzal Monte na osnovu Sporazuma o izgradnji.

"Ugovorena cijena radova dionice od 12,8 kilometara iznosila je 18,5 miliona eura i tom prilikom koncesionar je dobio pravo naplate putarine na 20 godina. Imajući u vidu važnost tog putnog pravca te snižavanje troškova za turiste i privredu koji cirkulišu u tom području Vlada je sa koncesionarom postigla dogovor da naplata putarine prestane u maju ove godine. Ovo je jedan u nizu uspjeha ove Vlade koji će donijeti direktan benefit građanima i privrednicima Crne Gore, a posebno u trenutku kada počinje turistička sezona. Prije nego Vlada izvrši otkup koncesije biće angažovan konsultant koji će uraditi detaljnu analizu ali i reviziju te na precizan način identifikovati šta su obaveze jedne i druge strane ali i identifikovati stanje puta sa aspekta bezbjednosti do današnjeg dana." - stoji u pisanom odgovoru premijera Krivokapića.

Podsjetimo, pitanje ukidanja putarine poteže se već dugi niz godina, a posebno se aktuelizuje svaki put kada se desi neki problem na putu, koji je, zbog jako lošeg kvaliteta, veoma čest. Posljednji u nizu je urušavanje dijela kod Kotobilja u januaru koj još nije saniran, a trebao bi biti do sezone. Ovo je prvi put da je ukidanje naplate gotovo sasvim izvjesno, ali - samo da nije još jedno u nizu predizbornih obećanja.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN