• SVE VIJESTI

Otvorena obnovljena Kuća Iva Andrića: "Andrićev lik i djelo simbolički vraćeni u grad"

Foto: Hercegnovska svaštara

Prigodnim programom „Andrić u Novom“ koji je počeo izvođenjem monodrame Tihomira Stanića "Na Drini ćuprija", sinoć je otvorena obnovljena Kuća nobelovca i to u godini u kojoj se obilježava 60 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivu Andriću za roman "Na Drini ćuprija".

Kuću u kojoj je stalna muzejska postavka pod nazivom „Andrićeve novske staze, lica i predjeli", otvorio je gradonačelnik Stevan Katić koji je tom prilikom izjavio da je simbolički vraćen Andrićev lik i djelo u naš grad, kojeg je sam pisac izabrao za svoj dom. 

"Naša je želja da svako ko živi u Herceg Novom ili u njega dođe zna zašto je Andrić bitan našem gradu, državi, cijelom regionu i svijetu, te šta je velikog pisca i diplomatu privuklo novskim ulicama i trgovima. To je misija Andrićeve kuće, ona počinje večeras i ne sumnjam da će biti ispunjena u potpunosti” - rekao je Katić i dodao da su radovi koji su počeli još u proljeće 2017, trajali više od 3 godine.

On je istakao da Kuća nobelovca omogućuje Herceg Novom privilegiju koju ima samo nekoliko mjesta na svijetu – ponovni susret sa Andrićem i njegovom slikom života i ljudi i izrazio želju da Kuća Iva Andrića dijeli sudbinu njegovog djela – „da bude stvar trajnija od svih nas, most među narodima koji na najbolji način predstavlja naš grad, mjesto svjetlosti, napretka i čovječnosti, tvorevina koja povezuje sve generacije”.

Autori postavke u kući su dr Vladimir Roganović, rukovodilac Stručnog tima za revitalizaciju Kuće Iva Andrića i istoričar književnosti Tatjana Korićanac, koja je više od 30 godina bila rukovodilac Spomen-muzeja Ive Andrića u sastavu Muzeja grada Beograda.

Revitalizaciju je dijelom finansirala Opština Herceg Novi a drugi dio sredstava obezbijeđen iz fondova EU kroz projekat prekogranične saradnje “Co.Co. Tour”.

Otvaranju su prisustvovali ministarka prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić i konzul-žeran Republike Srbije Zoran Dojčinović.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN