• SVE VIJESTI

Poskupljenja - drska pljačka građana

Foto: Profimedia

Dnevni list Vijesti nedavno je objavio da je u desetak dana, između ostalog, najviše poskupjelo jestivo ulje za 20% i brašno za 10% kao i da je u nekim trgovinama došlo ili je najavljen rast cijena soli, šećera i drugih artikala pod obrazloženjem da za te artikle imaju najave povećanja od svojih dobavljača. Početak je to otkrivanja samo vrha ledenog brijega i otvaranje pandorine kutije divljanja trgovačkih lanaca bez kontrole. Ko god je makar jednom ušao u prodavnicu, a svi smo, jer svi smo potrošači, zna da poskupljenja sežu u dalju prošlost i da ovo iživljavanje, čak možemo reći i legalna pljačka velikih lanaca, traje godinama a posebno je izražena upravo tokom pandemije covida zadnjih godinu dana.

I nije riječ samo o nekoliko osnovnih namirnica i poskupljenjima od 20-ak posto, naprotiv, cijene nimalo suptilno divljaju ponekad i 10-15 centi dnevno na sve - SVE artikle.

Razlog sa povećanje cijene u svim marketima, kako skoro po pravilu, vrlo složno, saopštavaju iz trgovačkih kompanija, je to što su proizvođači i dobavljači mnogih namirnica, koje se ne proizvode u Crnoj Gori ili ne u značajnim količinama, povećali svoje cijene, a dijelimično i zbog poskupljenja goriva odnosno transporta. Da li je moguće da ne mogu smisliti neko suvislo i smisleno obrazloženje jer ovakvo ne "gutaju"  ni djeca vrtićke dobi. Evo samo jedne nelogičnosti - Kako je moguće da pored upornih povećanja goriva, litar najjeftinijeg jestivog ulja bude duplo skuplji od litra dizela. Da li se šleperi pale i kreću na put sa jednim paketom od 6 ili 12 boca ulja u prikolici? Sumnjamo!

Vijesti dalje pišu da su pitanja o poskupljenjima poslale svim većim trgovačkim lancima i dobavljačima ali su im odgovorili samo iz “Mega marketa” i “Merkatora”, iako su, kako navode a i znamo, i ostali trgovci jednako povećali cijene.

U odgovoru izvršnog direktora "Mega marketa" kaže se da je kod njih došlo do poskupljenja brašna za 10 %, sa 40 na 45 centi a ulja za 20 %, sa 1 na 1,20 eura, što je uslovljeno promjenom cijena od strane dobavljača i dodaje da trenutno imaju zalihe ovih artikala pa cijene neće dalje rasti u skorijem periodu i ističe da kada su u pitanju so i šećer, u njihovim megamarketima nije dolazilo do promjene i ne očekuju da u skorije vrijeme dođe do povećanja cijena tih artikala kojih imaju dosta na zalihama. O poskupljenjima gomile drugih proizvoda - ni riječi.

Još je interesantniji odgovor iz Merkatora u kojem su naveli da nastoje da uprkos izazovima koje je epidemija donijela potrošačima omoguće jednako pristupačne cijene i dodaju da "ukoliko je i došlo do promjena određenih cijena, to je isključivo posljedica povećanja nabavnih cijena od strane dobavljača, odnosno proizvođača.". Time, naravno, prebacuju lopticu u dvorište dobavljača i uvoznika. Iz Merkatora dalje kažu kako "šire posmatrano, pomenute promjene u nabavnim cijenama uzrokovane su globalnim povećanjem berzanskih cijena samih artikala i sirovina, ali i povećanjem cijena prevoza i energenata”.

Ova dva nesuvisla odgovora sasvim su dovoljna da nam samo "zapečate" muljažu i povlačenje za nos jer svi redom cijene povećavaju drakonski i sve primjetnije. Jednim dijelom imaju uticaj dobavljači, proizvođači i drugi, čak i globalni tokovi ponude i potražnje, to sve stoji i nije sporno, ali nije ni moguće ni realno da baš čitav niz od najosnovnijih namirnica do konditora, pića, poskupljuju i po 10,15,20 centi dnevno - DNEVNO.

A to nas dovodi i do još nekih činjenica. Nemojmo zaboraviti da Crna Gora NEMA ZDRAVU KONKURENCIJU u trgovini. Svi lanci su, domaći ili regionalni i nemaju stranu, realnu konkurenciju koja će, a Hrvatska je pokazala da je moguće, sniziti cijene. 

Isto tako sve neodoljivo "smrdi" na kartelsko udruživanje, tj. dogovor cijena. Možda toga i nema ali kako objasniti da se cijene velikog dijela proizvoda razlikuju u marketima za svega 1 ili 2 centa? Istim dobavljačima? Neće biti, jer svi imaju prostora za sniženje marže i "tuču" sa konkurentom. Kako objasniti da se akcije "prate" i tačno podešavaju ko će kad koje proizvode sniziti?

U Crnoj Gori je slobodno formiranje cijena. To je u redu u normalnim zemljama, ali kod nas je pretvoreno u problem. Zašto je to dozvoljeno? Zbog konkurencije? Slobodnog tržišta? ... Kakva laž! To je samo nebriga prema narodu jer država je tu da štiti građane a ne kapital koliko god to "socijalistički" zvučalo. Zašto se zakonski ne blokira makar cijena osnovnih životnih namirnica??? A tog je bilo! Zašto Crna Gora nema robne rezerve koje su puštane čim je dolazilo do nekih poremećaja na tržištu, nego se tek "stidljivo" najavljuje mogućnost osnivanja??? I tog je bilo! To su samo neka od pitanja na koje se izbjegava davanje odgovora, a zbog toga se trgovci i krupni kapital iživljavaju nad narodom. Nismo mi još zreli za kapitalističko društvo - ne lažimo se, nikad i nećemo biti spremni jer kod nas je već odavno kapitalizam sinonim za legalno peljužanje. 

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN