• SVE VIJESTI

Predstavljen spot "Hejt SLOVEni, još ste živi?" protiv govora mržnje

Koliko je govor mržnje rasprostranjen i koliko se odomaćio, kako na društvenim mrežama, tako i u svakodnevnom govoru, više nije nikakva novost ni tajna. Mržnja, nažalost, ponovo počinje da uzima danak. Sve je manje bitno da li je neko dobra ili loša osoba, a sve "bitnije" ponovo postaju podjele na sve moguće načine i verzije. Sve prisutnije su uvrede, vrijeđanja po bilo kom osnovu, a svemu vrlo često doprinose političari i aktuelni događaji.

Na ovaj konstantan i  sve izraženiji problem, vrlo efektno, skrenuo je pažnju magazin Buka koji je na svom Youtube kanalu objavio spot pod nazivom “Hejt, SLOVEni, još ste živi?”.

Spot je inače dio kampanje protiv govora mržnje koju Buka realizuje već nekoliko mjeseci a koliko se pažnje posvetilo svakom detalju da bi efekat bio što jači, pokazuje i angažovanje proslavljenog reditelja Predraga Ličine, koji je napisao i scenario, kao i angažovanje vodećih regionalnih imena. Naime, u spotu glume Hristina Popović, Goran Bogdan i Severina.

Kako je medijima rekao urednik Buke Aleksandar Trifunović, vodilja je pozdrav ‘Hej, Sloveni’, koji je za potrebe kampanje prekršten u ‘HEJT, SLOVEni’, jer je mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i ‘dobar dan’. 

"Video pokazuje koliko smo oguglali na govor mržnje, a znamo koliko je to opasno i kakve sve zastrašujuće posljedice može imati” - istakao je Trifunović i dodao da smo svjedoci sve učestalijeg govora mržnje, koji postepeno osvaja online i offline prostor i prijeti da postane opšteprihvaćeni način komunikacije u našem društvu.

On upozorava na višestruke opasnosti navikavanja na ovu vrstu govora i dodaje da je cilj kampanje afirmisanje kulture dijaloga, empatije i razumijevanja među ljudima.

Kako globalno, tako i lokalno, jer čak i na našem malom gradskom prostoru, svjedoci smo vrlo čestih izliva mržnje po komentarima i objavama. Ostaje nam jedino da se probudimo i pokažemo da je ipak više nas normalnih i to što prije, dok ne bude kasno. Nadamo se da će ovakve kampanje pomoći u tome.



Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN