• SVE VIJESTI

Prestižna međunarodna nagrada BIG SEE Interior Design Award 2021 - Projektu paviljona Gradske muzike

Foto: Opština Herceg Novi

Prestižnu međunarodnu nagradu BIG SEE u kategoriji Interior Design Award za 2021 godinu dobio je Projekat rekonstrukcije paviljona Gradske muzike Herceg Novi.

Na zvaničnom sajtu BIG SEE nagrada, u obrazloženju se navodi da je renovirani paviljon Gradske muzike otkrio srednjevjekovne slojeve i autentičnost enterijera zgrade koja je gotovo u potpunosti izgubljena improvizovanim renoviranjem izvedenim 1960-ih godina. Opsežna arhivska i konzervatorska istraživanja pružila su podatke o autentičnom enterijeru kao što su pod, zidovi i bohemijsko kristalno osvetljenje. Tokom složenih intervencija koje su izvedene otkriveni su, sačuvani i učinjeni dostupnima ostaci bastiona Svetog Jeronima (Trnovac). Golu istoričnost podzemnih i nadzemnih nivoa ujedinjuje horizontalna ravan - koja kroz umnožene odsjaje, oštre hice, kontrast potpune hladnoće i apsolutne topline generiše prenos više istorijskih kontinuuma u modernu cjelinu. Spoj antagonizama oblikovao je prostor, ali u krajnjem je prostor oblikovao svijest i osećaj paralelnog trajanja i paralelnog iskustva istorijskog i savremenog. Svaka emocija u tom prostoru ima svoju tezu, antitezu i sintezu. Ova trijada oslobođenih istorijskih trenutaka i oslobođenog zvuka kulminira u rekontekstualizovanom ambijentu.

Ovo Međunarodno priznanje stiglo je od Arhitektonske asocijacije Jugoistočne Evrope koja djeluje u okviru Zavoda Big - Centra za kreativne ekonomije Jugoistočne Evrope, sa sjedištem u Sloveniji.

Projekat paviljona bio je u konkurenciji sa projektima enterijera iz 21 zemlje među kojima je ocjenjen kao najbolji od strane stručnog žirija sastavljenog od 16 renomiranih arhitekata iz različitih dijelova svijeta. Pored ove nagrade u kategoriji enterijera, projekat ulazi u trku za Grand Prix, čiji će se ishod znati ove jeseni.

BIG SEE nagrade dodjeljuje Zavod Big – Centar za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Evrope, u okviru platforme BIG SEE za podršku i razvoj kreativne industrije. Nagrade doprinose promociji jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća država Jugoistočne Evrope: Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Grčka, Italija, Mađarska, Izrael, Kosovo, Malta, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Turska. Kategorije nagrađivanja su: Product Design Award, Interior Design, Fashion Design Award, Wood Design Award, Architecture, Tourism Award i Visionary Awards.

Ovo je inače druga nagrada ovom projektu. Prva je bila uručena arhitekti Srđanu Marloviću prošle godine na 4. Crnogorskom salonu arhitekture.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN