• SVE VIJESTI

Punktovi spremni ali i dalje slab odziv građana. Političari neodgovorni u kampanji


Iako je bilo najavljeno da će masovna imunizacija krenuti danas - od toga ništa. Razlog - nema vakcina, čekaju se kontigenti koji bi, kako najavljuje ministarka zdravlja, trebali stići krajem ovog mjeseca.
Kako je lokalnom Radiju Jadran potvrdio v.d. direktora Doma zdravlja, dr. Goran Komar, "Ukoliko bi vakcine stigle danas, vakcinaciju bismo mogli početi dva sata kasnije." i dodaje da je sve obezbijeđeno što je potrebno da podrži rad timova. On ocjenjuje da će se početi sa 8 od planiranih 10 punktova i to će biti jedinstveno mjesto gdje će svi Novljani moći da se vakcinišu."
Komar je rekao i da se proces imunizacije za sada odvija solidno, ali nije zadovoljavajući odziv, zbog čega DZ Herceg Novi planira intenzivniju kampanju. Naime, do sada je od početka vakcinacije vakcinisano tek 2.362 građana, a revakcinisane 754 osobe.
Komar tvrdi da je takav odziv solidan ali ipak nezadovoljavajuć, što pripisuje nepovjerenju građana prema ispravnosti ili efikasnosti vakcina, tako da će se morati potražiti drugi načini motivisanja građana za vakcinaciju.
On je izrazio strah da bi izborna kampanja koja je u toku, potom i Izborni dan ponovo mogli povećati broj inficiranih i ističe da se vide politički aktivisti koji za potrebe promo kampanja ne nose maske.
Istovremeno, Institut je juče posjetila ministarka zdravlja koja je tom prilikom istakla za lokalni javni servis da građani koji su do sada primili vakcinu ne moraju da strahuju jer će biti dovoljno količina za drugu dozu i potvrdila da će biti vakcina za revakcinaciju koja će se odvijati prema predviđenom planu. 
Ona je objasnila da je revakcina za Astra Zeneku između četvrte i 12 nedelje, i nema nikakvog rizika da li će je primiti u četvrtoj, osmoj, desetoj ili 12 nedelji. 
Navela je i da će 200.000 kineskih vakcina stići u posljedenjoj nedjelji aprila, a Astra Zeneke u prvoj nedjelji maja te će masovna vakcinacija Novljana početi nekoliko dana po dolasku vakcina.
I ministarka je izrazila očekivanje da će se građani i politički subjekti tokom kampanje ponašati odgovorno, ali će se vrlo vjerovatno svi oglušiti o te pozive jer glasovi se trebaju grabiti na sve načine, pa i preko zdravlja građana, ako je potrebno. Bitno da se dobro prođe 9.maja a onda nek bude šta bude.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN