• SVE VIJESTI

Quattro aprilanti - quaranta duranti

Foto: Hercegnovska svaštara

Danas je 4. april, po mnogo čemu još jedan uobičajen dan, ali, za njega se veže nešto zanimljivo i pomalo zaboravljeno.

Italijani, naime, imaju poslovicu "quattro aprilanti, quaranta duranti" koja se tokom decenija odomaćila i kod nas. Postoji više njenih tumačenja. Jedno kaže kako vrijeme bude prva 4 dana aprila - tako će biti i narednih 40 dana, odnosno da su prva 4 dana aprila razdoblje koje bi trebalo dati naznake kakvo će vrijeme dominirati narednih 40 dana..Postoji i verzija koja kaže kakvo je vrijeme na sami dan 4 april - tako će biti narednih 40 dana.

I ovo je jedna u nizu narodnih izreka za koju nema naučne osnove, ali nekada kada smo živjeli u skladu sa prirodom i kada smo pažljivo slušali šta nam ona govori, nauka i nije bila prijeko potrebna. Tako smo tačno znali kada koja i kakva bura duva, koliko dugo, kada i kakve će biti kiše, kakva će biti ljeta i zime... itd. I ne treba nam nauka da nam išta dokazuje. Valjda i sami već znamo i vidimo da od kad smo prestali da je slušamo, priroda počinje da biva sve nervoznija i ljuća. 

Kako god mi tumačili današnji dan, priroda će nam sigurno dati još jednu lekciju a kakvo će vrijeme biti narednih 40 dana, otkriće nam ona sama.


Autor: Hercegnovska svaštara


Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN