• SVE VIJESTI

Sezona 2021: Gradonačelnik optimista - sve ostalo pesimistično

Foto: Hercegnovska svaštara

Gostujući u programu RTCG, gradonačelnik Herceg Novog, Stevan Katić, izjavio je da "ostane li ovakva situacija, makar kad su u pitanju granice i kad je u pitanju region, optimista sam da bi mogli ove godine doći do projekcije od 50 % u odnosu na 2019. godinu. Ako se to ne desi, neće biti dobro".

A sve su prilike, kako trenutno stvari sto je da se - neće desiti. Pored toga što smo već  navikli da se situacija sa pandemijom mijenja skoro na dnevnom nivou, treba dodati i da se grad već uveliko trebao početi pripremati jer uprkos tvrdnjama gradonačelnika da se sve sprema kao da će sezona početi već sljedećeg mjeseca, to se baš i ne vidi.

Sve više ugostiteljskih i privrednih objekata, umjesto da se priprema za sezonu - zatvara vrata, mnogi su za sada ostali "kratkih rukava" kada su u pitanju subvencije, izdavači privatnog smještaja se već spremaju za novi minus, zakupci plaža i štandova su u nedoumicama šta i kako dalje, bukinzi se otkazuju jer nikakve sigurnosti jednostavno - nema.

I pokazatelji okolnih zemalja ukazuju na još jednu lošu sezonu. U susjednoj Hrvatskoj, sve su glasnija razmišljanja da će biti dobro ako sezona bude na nivou prošlogodišnje "pandemijske". Takođe, konkurencija će upravo iz ovih razloga biti možda i najnemilosrdnija do sada uprkos promocijama.

"Puno smo uradili i na promociji Herceg Novog u regionu i na ruskom tržištu, tako da očekujemo da sa tog tržišta dođe značajan broj turista, bude li sve u redu s pandemijom", kazao je Katić.

Ključne riječi su "ako bude u redu sa pandemijom" - ali šta ako ne bude? U vazduhu u gotovo svim ciljanim zemljama visi pitanje vakcinacije, a u mnogima i tzv. "covid pasoša". Ne treba ni pominjati da sama zaraza u ciljnim zemljama jako sporo popušta, ako uopšte i popušta.

Katić je podsjetio da je stanje u gradu prije mjesec dana bilo loše, ali da se zajedničkim koracima broj zaraženih smanjio.

"Zaključavanje u Herceg Novom je dalo rezultata. Kad saberemo i vidimo koliko je smanjen broj pozitivnih, možemo da kažemo da smo postigli dobar rezultat" i naveo da je važno da se ljudi ne opuštaju, da se pridržavaju propisanih mjera kao i da vakcinacija ide predviđenom dinamikom.

Uprkos optimizmu i željama gradonačelnika, sve ostalo je nažalost veoma pesimistično, bar za sada.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN