• SVE VIJESTI

Vektra Boka - Radnici zahtjevaju hitan raskid ugovora. Podrška komisije za praćenje privatizacije


Peticiju za raskid privatizacionog ugovora za preduzeće HTP "Boka" do sada je potpisalo 1.600 građana, a potpisivanje će trajati do kraja naredne sedmice. - rečeno je između ostalog na pressu NVO "Radnici Boke" u parku Boke.

Saopšteno je da oko 250 porodica koji su se okupili u NVO Radnici Boke neće odustati od zahtjeva da Vlada što prije raskine kuporodajni ugovor za HTP Boku jer Vektra Boka nije ispunila ugovorene obaveze i socijalni program. 

Oni zahtjevaju od Vlade da odluči o krajnjoj soluciji jer se boje da bi preostala imovina Vektra Boke (nekadašnje HTP "Boka") mogla biti povučena u bankrot kao imovina, već bankrotirale, Vektre Montenegro.

Ponovo je istaknuto da je privatizacija bila neuspješna, da kupoprodajni ugovor nije ispoštovan, kao ni socijalni program za radnike, zbog čega ne mogu ostvariti pravo na penziju, a još jednom su Specijalno tužilaštvo i tužilac direktno opomenuti i zamoljeni da procesuiraju Savjet za privatizaciju, posebno one koje su dozvolili da se kupoprodajni ugovor ne poštuje, kao i one koji su radili ekonomsku procjenu. 

"HTP Boka bila je ekonomski i turistički gigant, obezvrijedili su je toliko da su je prodali za nekoliko kvadrata zemlje na Žabljaku. Tražimo da se procesuira Savjet za privatizaciju, svi ministri i nadležni organi kojima smo se obraćali, da ne govorimo o poslodavcu, te predsjedniku Privrednog suda." - rekao je Đorđe Rajak, predsjednik ove NVO i saopštio da Vektra Boka radnicima duguje 5.537.000 eura kao i da iz Vektra Boke ni nakon više apela nisu dobili precizan spisak radnika u trenutku privatizacije.

On je ukazao na nezakonitosti poslodavca koji je, kako navodi, jedne prijavljivao, druge odjavljivao, pravio kombinacije, uskraćivao lične dohotke. 

Rajak je ustvrdio da su njegove kolege koje imaju po oko 150 eura penzije, sigurno uskraćeni za 10 eura jer kad su na sudu dobili presudu za razlike u ličnim dohocima, niko nikada na to nije obračunao poreze i doprinose.

Ima i radnika koji više nemaju pravo da budu na Birou rada, imaju samo socijalno osiguranje, jer je, kako obrazlaže Rajak, stav predsjednika Privrednog suda i drugih sudova da radnici nemaju pravo da traže poreze i doprinose, da su to državne pare koje država očigledno neće da traži.

Da će Komisija za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije, u ime izvršne vlasti, stati iza radnika i podržati ih, obećava i Predsjednik Komisije Maksim Vučinić koji je pozvao radnike da delegiraju predstavnike i dođu na Komisiju.

On je saopštio da je Komisija 19. marta poslala zahtjev za izvještaj Savjeta za privatizaciju i čim dobiju dokumentaciju, zakazaće sjednicu Komisije.

„Mislim da je krajnje vrijeme, ako Vlada misli da raskine ugovor, zbog rokova u stečajnom postupku da to hitno uradi sada, jer poslije neće imati s kim da raskida ugovor“ - rekao je advokat Jovan Pejović, pravni zastupnik radnika. 

Pejović tvrdi da je Vektra Montenegro 24 miliona eura, koje vlasnik Vektra Boke Dragan Brković sa njegovim pokroviteljima potrošio, prebacio na Vektra Boku, odnosno HTP Boku, i postavlja pitanje da li je Brković dao ijedan euro za navodnu kupovinu akcija HTP Boka?

„Znamo preko koje je banke navodno uplatio tih 20 miliona, svjedok mu je i kum, tadašnji predsjednik Vlade. Ako je pljačka i kriminal sve ove godine, postavlja se pitanje je li dao tih 20 miliona, ko je vlasnik i gdje su pare završile. Treba ići tragovima novca. Blokirano je 1,5 miliona eura prema povjeriocima i radnicima sa presudama, imamo situaciju da je sa sinom oteo 5 miliona eura glasovima njega i sina u tročlanom Odboru direktora." - iznio je Pejović i izrazio nadu da ova priča neće biti samo predizborna.

On upozorava da nova vlast može doći u situaciju da kasni jer su shvatili da zahtjevaju raskid ugovora i u rekordnom roku krenuli su da brišu Vektru Montenegro da bi izigrali radnike i Herceg Novi.

Razlozi koji mogu prethoditi raskidu su, prema Pejovićevim riječima, neuloženih 60 miliona eura u razvoj Vektra Boke i ako kupac ode u stečaj, Vlada treba da raskine ugovor. Potom bi brigu o preostaloj imovini mogla da preuzme država i nađe adekvatne investitore, a to znači da bi država preuzela i obavezu isplate dugovanja radnika uz obavezu da procesuria sve krivce za ovu privatizaciju.

Podsjetimo još jednom da je nekada jedan od najrenomiranijih hotelsko-turističkih preduzeća u Jugoslaviji, potpuno uništen privatizacijom. HTP "Boka" prodata je krajem 2007.e kompaniji Vektra Montenegro, a gotovo istog momenta, krenulo je, na očigled mnogih građana, sistematsko uništavanje firme. HTP Boka sada praktično i ne postoji a preostali radnici bore se za svoja osnovna prava.

Firma Vektra Montenegro, kupac HTP Boke, prije samo nekoliko sedmica i zvanično je bankrotirala što dodatno otežava ionako tešku situaciju.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN