• SVE VIJESTI

Everesting izazov - Kulinović trči do Žvinja 22 puta bez prekida


Everesting - individualni izazov za najizdržljivije održaće se ove subote, 22. maja na potezu od mosta na Sutorini do crkve Svetog Ilije na Žvinjama, na nadmorskoj visini od 410m a prema planu poduhvat sa kojim se u koštac uhvatio planinski maratonac Saša Kulinović, trebao bi završiti u nedjelju.

Naime, ovaj poduhvat trebao bi trajati 24 sata neprekidno a podrazumijeva da se trčanje usponom dužine 3,15 km u kome se postiže visinska razlika od oko 400m ponovi 22 puta, što je ukupna dužina oko 70km dužine u usponu i oko 8900 m postignute visine. Poduhvat dodatno dobija na težini zbog toga što, prema pravilima, sve traje bez prekida, nije dozvoljeno spavanje ili pauziranje dok se ne završi zadata visinska razlika a cilj je da se zadatak izvrši što brže.

Na mostu na rijeci Sutorini biće organizovan kamp, u kome će biti postavljen šator za odmor u kom će osobe određene za podršku učesnicima spremati hranu i biti angažovani na aktivnostima potrebnim za odmor poput masaža, hlađenja nogu, presvlačenja ili dopune ranca.

Takođe, ova akcija ima i humanitarni karakter. Kulinovićev poduhvat će za Fondaciju “Iva Bijelić” “prodavati” svakih 100 metara uspona.humanitarka Zorica Drakulić Vidaković.

Everesting je aktivnost u kojoj se biciklista ili trkač penje i spušta niz neki planinski uspon određeni broj puta dok zbirno ne ispuni visinu od 8848 metara što je visina planine Mont Everest po kojoj je akcija i dobila ime. Nakon uspješnog izvršenja everesting poduhvata, podaci se šalju na zvanični sajt Everestinga i ime takmičara ostaje upisano na spisku slavnih (Hall Of Fame).

Ukoliko uspije u poduhvatu, Saša Kulinović biće drugi Crnogorac koji je izveo poduhvat. Prvi i, za sada jedini, koji je uspio je biciklista Danilo Vukčević iz Podgorice.

Događaj su podržali Opština Herceg Novi i kompanija Red Bul.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN