• SVE VIJESTI

Izmjena zakona - Vlada predlaže obavezno nošenje maski

Foto: Hercegnovska svaštara

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je predstavljajući izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti da one definišu obavezu nošenja zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Za nenošenje maske predviđena je kazna od 30 eura za fizička lica, a za pravna do 30.000 eura.

Borovinić Bojović je pojasnila da je izmjenama zakona sveobuhvatnije određena nadležnost inspekcija i komunalne policije, čiji je cilj dodatno snaženje kontrolne i kaznene funkcije.

Ona je rekla da se predloženim izmjenama bliže određuje karantin, kao i definiše kućna samoizolacija za osobe koje imaju blage simptome zarazne bolesti, kao jedna od mjera zaštite.

Ugostiteljima koji se ne pridržavaju mjera prijetiće i zatvaranje lokala.

"Dosadašnje aktivnosti, upravne mjere i radnje koje su preduzimali inspektori i propisane novčane kazne nijesu dale očekivane rezultate, pa je bilo očekivano propisati i obavezu nadležnog inspektora da pored novčane kazne u slučaju utvrđenih nepravilnosti zabrani objavljenje djelatnosti subjektu u trajanju od tri dana, a u slučaju ponavljanja prekšaja zabranu od 15 do 30 dana", kazala je u Skupštini ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Izvor: Portal Analitika

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN