• SVE VIJESTI

Konačno regulisanje? Priprema se registar posrednika i agenata za prodaju nekretnina


Ministarstvu ekonomije upućena je inicijativa Grupacije agencija za nekretnine za izradu Zakona o posredovanju pri prometu i zakupu nepokretnosti. Oni smatraju da bi adekvatna regulativa stvorila uslove za razvoj i unaprijeđenje ove djelatnosti.

Jedna od novosti koja se predviđa u Nacrtu zakona o posredovanju pri prometu i zakupu nekretnina, biće izrada registra posrednika odnosno licenciranih agencija koje će moći dobiti licencu ako imaju najmanje jednog zaposlenog agenta sa položenim stručnim ispitom, što znači da će postojati i registar agenata čija će se legalnost moći provjeriti u interenet bazi podataka.

Agenti će morati da prođu osposobljavanje uz polaganje stručnog ispita koji će sadržati pravni dio, usko vezan za posao posredovanja, ispit iz oblasti Zakona o planiranju i izgradnji prostora, Zakon državnog premjera i katastra, te finansija i poreza.

Drugi novitet u ministarstvu upućenom prijedlogu zakona je i polisa osiguranja koja predviđa da će agencija moći da nadoknadi eventualnu štetu koju je pričinila nalogodavcu, kupcu ili prodavcu, uslijed neispunjavanja ugovornih obaveza.

Kao treća novost, predviđa se regulisanje oglašavanja na oglasnicama i svim sredstvima oglašavanja na kojima bi, ako zakon bude usvojen, mogle da oglašavaju samo licencirane agencije za nekretnine ili vlasnici koji će prilikom podnošenja oglasa morati da se registruju i daju svoje podatke. Zakon predviđa kaznene odredbe za sve koji se nelegalno budu bavili prodajom i zakupom nekretnina.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN