• SVE VIJESTI

Opština mora obezbijediti alternativni smještaj onome kome se sruši objekat


Skupština Opštine je na posljednjem zasijedanju usvojila Odluku o obezbjeđivanju alternativnog smještaja za sve građane koji uslijed rušenja objekta stanovanja, ako se utvrdi da je isti bespravno izgrađen, ostanu bez krova nad glavom.

Ovom Odlukom, koja predstavlja usklađivanje sa Zakonom o planiranju i uređenju prostora, nadležni organi obavezni su da pravovremeno odreaguju i nađu odgovarajući smještaj ljudima koji žive u nelegalnim objektima, a koji moraju biti uklonjeni. 

Kako je za lokalni javni servis rekla Vesna Samardžić, potpredsjednica Opštine, lokalna uprava nikome za sada nije obezbjeđivala ovu vrstu smještaja a po ovoj odluci, ako neko lice dobije rješenje o rušenju bespravnog objekta, Opština je dužna da mu, kako kaže Samardžić, u okviru svojih mogućnosti, pomogne oko obezbjeđenja privremenog smještaja u periodu od čest mjeseci do tri godine u zavisnosti od situacije.

Ona navodi da je na zasjedanju inicirala da primjena Odluke počne od naredne godine jer za to nema budžetom opredjeljenih sredstava ali, kako objašnjava, ovdje se radi o pomoći u stambenom fondu, odnosno obezbjeđivanju tzv. opštinskih stanova.

"S obzirom na to da mi nemamo takvih stanova, pretpostavljam da bi pomoć u slučaju alternativnog smještaja išla preko plaćanja dijela zakupa. Smatram da je potrebno da imamo opredjeljena i budžetska sredstva." - objašnjava Samardžić za RTHN.

Za sada, prema njenim riječima, u opštini Herceg Novi građevinska inspekcija  nije izdavala naloge za rušenje bespravnih objekata a jedan od razloga je što je samo jedan građevinski inspektor bio zadužen za više opština.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN