• SVE VIJESTI

Počela masovna vakcinacija - solidan odziv građana


Jutros je, kako je i planirano, počela masovna vakcinacija koja se za područje Herceg Novog odvija u Prvoj fazi Instituta Igalo. Kako je medijima izjavio v.d. direktora Doma zdravlja, dr. Goran Komar, stigao je kontigent od 4.000 kineskih Sinofarm vakcina, imunizacija protiče nesmetano a već u prijepodnevnim časovima dosta građana je vakcinisano.

Komar kaže da je iskustvo već prisutno jer su sa jednim timom u Domu zdravlja završili imunizaciju oko 3.000 građana Herceg Novog. 

"Ne možemo procijenjivati efekte mnogobrojnih poziva za masovnu imunizaciju upućenu građanima u proteklim mjesecima, pa i u špici kovid pandemije, sa kojom smo bili suočeni. Nadamo se da će odaziv biti kao i u proteklom periodu, solidan." - rekao je dr. Komar i dodao da bi zadovoljavajući odgovor bio da se svi prijave za vakcinaciju, čitava populacija koja pripada odgovarajućim dobnim grupama. 

On ističe da je u cilju podsticanja ovog procesa neobično važno da zajednica postigne stepen kolektivnog imuniteta, čime svi težimo. 

Dr. Komar kaže i da nema problema sa kadrom jer su priskočili penzionisani i kolege stomatolozi a većina kadrova pripada Domu zdravlja i angažovani su u procesu imunizacije.

On je dodao da su u Domu zdravlja u prošlom periodu organizovali istraživanje i navodi rezultate kako njihovog, tako i stranih istraživanja.

"Tokom jeseni prošle do početka ove godine vakcinisali smo protiv gripa preko 1.000 stanovnika Herceg Novog. Potražili smo podatke o vakcinisanima protiv gripa i dobili saznanje o tome kako su oni prošli kroz period kada nas pogađa kovid epidemija. Interesantno je da je Univerzitet Mičigen u SAD objavio rezultate istraživanja koje je štampano u američkom časopisu „Za kontrolu infekecije“ i donio je određena saznanja u odnosu na stanje oboljelih od kovida, koji su prethodno vakcinisani od sezonskog gripa. Posmatrali su populaciju od 12.997 vakcinisanih od gripa i došli do saznanja da se virusom korone zarazilo 4 odsto. Naša saznanja na temelju pregledanih 500 vakcinisanih od grupa su takva, da su imali kraći boravak u bolnici, blaže kliničke slike kovid bolesti i pored prisustva komorbiditeta. To je u skladu sa istraživanjem većih Univerziteta. Definitivno želimo da snažno podstaknemo naše građane ka masovnoj imunizaciji." - iznio je Komar.

On ističe da se krećemo ka povoljnijem godišnjem dobu, ka turističkoj sezoni, od koje puno očekujemo i od koje zavisi naša privreda, da smo tek izašli iz špica pandemije koje je pogodila naš sistem i sve sisteme zdravstva u svijetu i još jednom poziva da se vakciniše što više ljudi.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN