• SVE VIJESTI

(VIDEO) Tvrđave otvorene za posjetioce. Za 2 eura samo pogled - bez vodiča, osvjetljenja, istorije, tehnologije...


JUK Herceg Fest obaviještava da će od sutra za sve posjetioce biti otvorene tvrđave Forte Mare i Kanli kula.

Naravno, posjete nisu besplatne već za ulaz trebate izdvojiti 2 eura ili 1 euro po osobi ukoliko je u pitanju grupna posjeta a moći ćete ih obilaziti svakog radnog dana od 10 do 17 h.

Iako su naše kule naš ponos, ili bi makar tako trebalo biti, ipak ne zaslužuju ni da se toliko izdvoji.

Naime, kada uđete i pred vama se otvori spektakularan vidik - na tome se ujedno sve i završava. Iako cijene jesu pristupačne jer 2 eura košta kutija loših cigareta, ipak se nešto mora ponuditi jer je odavno prošlo vrijeme da se novac uzima nizašta, odnosno na gole zidine.

Širom primorja konkurencija i borba je ogrmnna a mi se i ne trudimno da nešto ponudimo. Turisti se odavno više ne zadovoljavaju pogledom već žele nešto više - a upravo od tog "više" na našim tvrđavama ni traga.

Krenimo od osnovnog, na našim tvrđavama, barem do sada a sumnjamo da će biti u budućnosti, nije bilo nikoga ko bi vas domaćinski dočekao, vodio, i objasnio tajne i istoriju tih tvrđava i uveo u legende, mitove, priče, uzbuđenja - ništa. Ako već nema ljudi, koji bi to radili, zašto nema digitalnih pomagala, poput onih na Dubrovačkim zidinama? Ništa ni od toga iako je o modernizaciji i novim tehnologijama bilo riječi. Pa zašto bi onda neko uopšte posjretio kulu?

Nema čak ni adekvatne, zanimljive, uzbudljive promocije koja bi privukla posjetioce, iako je, doduše prije nekoliko godina bilo nekih pokšaja, ali se sa time nije nastavilo. Radi li se danas uopšte na promociji kula? Ako da, onda loše jer - rezultat nije vidljiv.

Posebna je priča i (ne)briga. Propali, izlomljeni, čak nebezbjedni dijelovi na pozornici i okolini dok osvetljenja u unutrašnjosti nema i morate biti opremljeni baterijama i telefonima ako želite ući. Ako kojim slučajem i osvjetlite, nećete imati šta da vidite jer je enterijer na Kanli kuli, prošle godine, bio krajnje tragičan i potpuno devastiran sa omanjim skladištem iz kojeg se sve treba izbaciti na đubre (što možete vidjeti i u našem videu).

Umjesto da se trudimo i ulažemo a samim tim i privučemo što više posjetilaca i komercijalizujemo ono što imamo, kao što to rade svi ozbiljni gradovi i rukovodstva, umjesto da se laktamo i grabimo što veći dio kolača i privučemo što više stranaca, grupa, izletnika - naši nadležni, stiče se jak utisak, kao da rade upravo suprotno, kao da ne žele veću posjetu i nije ih briga, nego idu po sistemu "daj šta daš - dosta nam je koliko kapne."

Ako ne znate i nećete, a nije sramota ne znati gospodo nadležni, onda prepustite nekome ko zna i hoće, jer zašto Herceg Novi ne bi postao Luvr a naše tvrđave naša Mona Liza?

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN