• SVE VIJESTI

(2 VIDEA) Unutrašnjost zadužbine Nikole Musića u Starom Gradu. Zgrada svakim danom sve opasnija

Zadužbina Nikole Musića Manastiru Savina u centru Starog grada, nakon zemljotresa 1979 teško je oštećena. Iako je u jednom periodu jedan dio objekta koristio KK "Primorje", vlasnik, odnosno Srpska Pravoslavna Crkva, više od 40 godina nije našla za shodno da objekat koji sve više ptredstavlja opasnost za prolaznike, obnovi ili makar obezbijedi.

Pokušaja je ipak bilo 2015 kada je čak postavljena skela, mađutim, Crkva je od obnove odustala zbog - nedostatka novca nakon čega im je Komunalna policija naložila uklanjanje postavljene skele i obezbijeđivanje objekta. 

"Zaštita ruševne zadužbine je prijeko neophodna, jer postoji mogućnost od urušavanja i posljedica po prolaznike u svakom trenutku. Zato je na Crkvenoj opštini Stari grad da do srijede postavi novu zaštitu." - rekao je to lokalnom Radiju Jadran tadašnji načelnik Komunalne policije Zoran Bijelić još 26.12.2015. i objasnio da je predviđeno da se postavi drvena konstrukcija, odnosno da se napravi zaštitni „drveni tunel“, sličan onome koji je bio kada se radila sanacija mosta kod Citadele. Šest godina kasnije - od svih navedenih mjera bezbjednosti ni "b". 

Kako je tada Radiju Jadran rečeno iz Crkvene Opštine Stari Grad, prema tadašnjim „grubim“ procjenama Mitropolije crnogorsko primorske za sanaciju zadužbine Musića bilo je neophodno obezbijediti oko 200 hiljada eura, kako bi se kuća osigurala, pretvorila u funkcionalan prostor i privela namjeni. Nema sumnje da je sada taj iznos daleko veći.

Prije toga, arhitekta Ranko Kovačević, bivši predsjednik, a u tom periodu član Odbora crkvene opštine Stari grad, rekao je istom mediju da UTU za rekonstrukciju zadužbine postoje i da je bio neophodno napraviti projekat i predračun radova. Sredstva je najvećim dijelom trebalo da obezbijede Crkvena opština Stari grad, u saradnji sa donatorima.

"Kuća Musića trebalo bi da bude pretvorena u objekat kulturno vjerskog sadržaja, poput muzeja sa bibliotekom i salom za kulturne događaje. Rekonstrukcijom je predviđeno da se tu prebaci riznica manastira Savina, da bude dostupna turistima i građanima, eventualno biblioteka, neka univerzalna dvorana, na spratu smještaj za goste. Dakle, da bude neki manastirski objekat, ali otvoren za posjetioce." - rekao je to Kovačević Radiju Jadran 2015.-e godine.

Od tada, kao što se iz priloženog može i vidjeti - ništa. Da je objekat u katastrofalnom stanju čak i nije toliko očigledno na prvi pogled spolja, međutim, tokom rasčišćavanja objekta krajem maja iskoristili smo priliku da uđemo u ono što je od zgrade ostalo i snimimo unutrašnjost.

Ostaje i dalje nejasno zašto vlasnik ne obnavlja zgradu, jer ne vjerujemo baš da mu nedostaje novca, i zašto nadležne institucije konačno ne reaguju.

Da li treba da se nekome nešto desi???

Što se tiče videa u nastavku, moramo reći da volimo izazove, čak i sa dozom opasnosti, što možete i vidjeti u našem video-serijalu "Napušteni objekti Herceg Novog". Da bi smo Vam što bolje prikazali te objekte, zalazili smo u nepoznate, ponekad opasne i nesigurne dijelove, a ova zgrada je jedna od takvih u kojoj zbog sopstvene sigurnosti, u jednom dijelu nismo smjeli ići dalje. Ipak, trudili smo se da Vam ovim snimcima prikažemo sramnu sliku na šta liči jedna zadužbina koja je umjesto ispunjene želje jednog dobronamjernog čovjeka, postala ruglo koje prijeti i ugrožava živote ljudi koji pored nje svakodnevno prolaze.

Zadužbina Nikole Musića Manastiru Savina - unutrašnjost, maj 2021

Zadužbina Nikole Musića Manastiru Savina - spolja, maj 2020

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN