• SVE VIJESTI

Ministarstvo zdravlja da utiče na Domove zdravlja - Osobama sa dijabetesom kontrolisati opšte stanje prije vakcinacije


Hercegnovskom udruženju osoba oboljelih od dijabetesa NVO "Diabet life" u proteklom periodu sve više osoba iz više crnogorskih opština požalilo se da ni prije ni poslije vakcinacije nije provjeravano i praćeno njihovo opšte zdravstveno stanje kao posebne kritične grupe, niti su upozoreni na eventualne neželjene pojave ili posljedice vakcinisanja upravo zbog njihovog stanja, što ih je veoma zabrinulo dok su poneki čak i odustali od vakcinacije iz straha kako će se vakcina odraziti na njihov dijabetes.

Tim povodom udruženje je uputilo dopis ministarki zdravstva Jeleni Borovinić Bojović i zatražilo od ministarke da utiče na čelnike Domova zdravlja u Crnoj Gori a samim tim i izabrane ljekare kao najodgovornije u direktnom kontaktu da se to ispravi.

Kako objašnjavaju iz udruženja, u odgovoru ministarke zdravstva na njihov dopis koje je datirano na 18. maj a koje je na adresu udruženju stiglo 11. juna, Ministarstvo je saglasno da se osobama sa dijabetesom treba pokloniti posebna briga.

"Ministarstvo zdravstva će uputiti dopis Domu zdravlja Herceg Novi i sugerisati na ono što ste iznijeli u obraćanju." - stoji između ostalog u odgovoru ministarke Jelene Borovinić Bojović udruženju "Diabet life".

Kako saopštavaju iz ovog udruženja, Ministarstvu je skrenuta pažnja na ovaj bitan problem a sad je upravo na njemu, kao krovnoj instutuciji zdravstva u zemlji da preduzme par vrlo jednostavnih a jako značajnih koraka u cilju rješavanja ovog problema. Izražavaju nadu da će to biti vrlo brzo.

U dopisu su od Ministarstva tražili i da osobe sa dijabetesom budu posebna prioritetna grupa za vakcinaciju, međutim, kako je par sedmica nakon upućenog dopisa počela masovna vakcinacija, prestala je potreba za stvaranjem prioritetnih grupa.


Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN