• SVE VIJESTI

Oprez! Tropske vrućine i slijedećih dana - evo kako da se zaštitite

Foto: ilustracija

Dolaskom prvih dana ljeta došao je i prvi ovogodišnji toplotni talas. Temperature vazduha su prave tropske a prema najavama meteorologa, na ovakvim vrućinama kuvaćemo se i narednih dana.

Crna Gora i okolne zemlje će, kako objašnjavaju meteorolozi, biti pod uticajem tople vazdušne mase sa jugozapada Evrope, koji će usloviti jako visoke temperature vazduha. Očekuju se temperature iznad uobičajenih za ovo doba godine. Temperatura vazduha u dolinama Zete i Morače dostizaće i do 40 stepeni. Veoma toplo očekuje se sve do kraja juna.

Iako svi turisti jedva čekaju ovakvo vrijeme, ipak nije na odmet ponoviti i nekoliko osnovna pravila za zaštitu od vrućina koje prenosimo sa N1.

- Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate hronične zdravstvene probleme.

- Koristite hladniji noćni vazduh da rashladite dom. Otvorite sve prozore tokom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

- Smanjite količinu vrućeg vazduha unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i roletne ili škura (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva vještačka svijetla i što je više moguće električnih uređaja.

- Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

- Objesite mokre peškire kako biste rashladili vazduh u prostoriji ali nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.

- Ako imate klima-uređaj zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

- Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35°C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Važno je piti dovoljno tečnosti, ali ne naglo.

- Sklonite se u najhladniju prostoriju vašeg stana/kuće, posebno noću.

- Ako vaš stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena).

- Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.

- Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično u jutro između 4.00 i 7.00 sati.

- Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

- Redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu treba  posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom.

- Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

- Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od dijabetesa.

- Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre peškire, hladiti se mokrim sunđerom, kupke za noge, itd.

- Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete napolje stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare.

- Koristite laganu posteljinu, čaršave, po mogućnosti, bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline.

- Pijte tečnost redovno i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

- Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN