• SVE VIJESTI

Opština i inspekcija: Koordinisana kontrola rada i senzibilniji odnos za predstojeću sezonu

Foto: Opština HN

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani i saradnici boravili su u radnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje su sa predsjednikom lokalne samouprave Stevanom Katićem razgovarali o nastupajućoj ljetnjoj turističkoj sezoni, sa akcentom na koordinaciju i zajednički rad inspekcijskih službi sa državnog i lokalnog nivoa.

Sastanku su ispred UIP prisustvovale pomoćnica direktora Ana Vujošević i glavna inspekorka rada Angelina Međedović, dok su ispred lokalne samouprave bili gradski administrator Nenad Đorđević, načelnica Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marija Bošković i pomoćnik sekretara za finansije i lokalne javne prihode, Stevo Vlaović.

Jučerašnji sastanak uslijedio je kao plod rada Nacionalnog koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone, kojeg je formiralo Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Prema riječima predsjednika Katića, fokus razgovora je bila ljetnja turistička sezona, za koju se očekuje da bude intenzivirana za 10 do 15 dana.Samim tim, i koordinacija između Uprave za inspekcijske poslove, Opštine Herceg Novi i inspekcijskih službi će u narednom periodu biti intenzivnija.

-Tokom naredna dva dana formiraćemo lokalno Koordinacino tijelo za praćenje ljetnje turističke sezone, gdje će biti svi predstavnici kada su u pitanju službe koje se bave problematikom funkcionsanja grada u toku ljetnje turističke sezone. Pored Uprave za inspekcijske poslove, tu će biti i predstavnici Uprave policije, Službe zaštite i spašavanja, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, kao i lokalnih inspekcijskih službi. Siguran sam da ćemo u narednom periodu uspostaviti jedan dobar sistem funkcionisanja, jer očekujemo da, bez obzira na sve, ova turistička sezona bude jako uspješna. To vidimo po najavama i razgovorima koje imamo sa predstavnicima turističke privredei mislim da definitivno idemo ka jednoj dobroj ljetnjoj turističkoj sezoni, kazao je predsjednik Katić o dodao da je iz tog razloga i potrebna spremnost kako opštinskih, tako i državnih organa da zajednički stvore uslove za što kvalitetniju turističku sezonu.

Kako je kazao direktor UIP Ilir Harasani, inspektori će tokom jula i avgusta biti prisutni u svakoj primorskoj opštini, kojih će biti manje u odnosu na 2019. godinu,a prioritet će biti preventivno djelovanje.

-Bićemo senzibilniji što se tiče djelatnosti poput hotelijerstva i ugostiteljstva, prvenstveno ćemo kontrolisati preventivno, a u slučaju ponavljanja nepravilnosti djelovaćemo represivno. Jako je bitno što smo se usaglasili sa predsjednikom Katićem i da imamo dobru saradnju sa Službom komunalne policije i inspekcijskog nadzora i komunalnom inspekcijom, obzirom da su po novom Zakonu o turizmu neke nadležnosti već prešle u domen rada Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora i komunalne inspekcije, kao što su kontrola privremenih objekata, plažni barovi I kontrola privatnog smještaja, kazao je Harasani.

On je dodao da će državni i lokalni turistički inspektori, kao i oni komunalni, zajednički vršti kontrole i dati što veći doprinos budžetu države i lokalne samouprave. Na teritoriji Herceg Novog će ovog ljeta raditi osam inspektora Uprave za inspekcijske poslove, kao i dodatnih pet po osnovu Plana pojačanog nadzora.

Izvor: Opština HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN