• SVE VIJESTI

Pomorcima se omogućuje rad na brodovima pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva


Ministarstvo kapitalnih investicija saopštilo je da je Vlada Crne Gore potpisala memorandum o razumijevanju sa Vladom Ujedinjenog Kraljevstva u kojem je definisano da naši pomorci mogu zasnovati radni odnos na brodovima koji plove pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući pripadnike Crvene zastavničke grupe.

"Memorandumom se potvđuje da su uvjerenja koja pomorcima izdaju Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo potpuno u skladu konvencijom o standardima obuke, izdavanju uvjerenja i obavljanje brodarske straže pomoraca." navodi se u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija i pojašnjava da je stručnost u obavljanju pomorskih poslova pomoraca najkritičniji faktor u sigurnosnom i efikasnom upravljanju brodovima i ima direktan uticaj na sigurnost života na moru i zaštitu morske sredine te je iz tog razloga Međunarodna pomorska organizacija usvojila Konvenciju o standardima obuke, izdavanju uvjerenja i obavljanje brodarske straže pomoraca od 7. jula 1978. godine koju je Crna Gora prihvatila sukcesijom u oktobru 2006. godine.

Kada je u pitanju obuka pomoraca i priznavanje crnogorskih sertifikata, pomorske administracije nekih zemalja preko agencija za ukrcaj pomoraca zahtijevaju posjedovanje ovakvih bilateralnih memoranduma kako bi naši pomorci mogli da nađu zaposlenje uprkos tome što se Crna Gora nalazi na bijeloj listi EU.

"Smatramo izuzetno značajnim prihvatanje ovih memoranduma o razumijevanju koji će omogućiti da naši pomorci sačuvaju poslove na stranim kompanijama i napreduju na njima u skladu sa pravilima Konvencije. Podsjećamo da slične memorandume Crna Gora ima potpisane sa (11 zemalja): Antigvom i Barbudom, Norveškom, Bahamima, Japanom, Hong Kongom, Italijom, Svetim Vincentom i Grenadinima, Portugalom, Danskom, Kraljevinom Holandijom i Grčkom. Članovi Crvene zastavničke grupe su Ujedinjeno Kraljevstvo, Krunske zemlje (Ostrvo Man, Grenzi i Džerzi) i prekomorske teritorije Velike Britanije (Angvila, Bermuda, Britanska Đevičanska Ostrva, Kajmanska Ostrva, Foklandska Ostrva, Gibraltar, Montserat, Sveta Helena i ostrva Turks i Kejkos) koja vode brodarske registre iz svoje nadležnosti." - zaključuje se u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN