• SVE VIJESTI

Snimak oduzimanja djece: Građani revoltirani. Spajić poziva na odgovornost. Reakcije MUP-a, Suda i Socijalnog rada

Foto: Antena M

Povodom snimka oduzimanja djece ocu od strane Socijalnih službi koji je šokirao Crnu Goru i koji je osvanuo na društvenim mrežama, danas u 17 h u centru Podgorice (kod zgrade Opštine) počeo je protest građana zbog bezočnih postupaka oduzimanja djece ocu što se moglo vidjeti na snimcima kao i same situacije sa kojom se samohtrani otac dvoje djece suočio. Veliki broj građana poručuje - Ne damo djecu!

Okupljeni su zahtjevali da im se neko obrati kao i momentalno puštanje Tomaša Boškovića, oca djece na slobodu a djeca da mu se vrate. U međuvremenu pokrenuta je i online peticija za hitan postupak vraćanja djece ocu.

Protest u Podgorici završen je a građani su za sutra najavili novo okupljanje.

Podsjetimo, na Facebooku je juče objavljen jako potresni video snimak na kome se vidi, kako se nezvanično tvrdi, službenici Centra za socijalni rad i Uprave policije u Podgorici oduzimaju djecu koja plaču i vrište i pod vidljivim stresom mole da ih vrate ocu. Snimak je Portal Standard dostavio Centru za socijalni rad.

Prema nezvanićnim informacijama, službenici Centra za socijalni rad i Uprave policije juče su u Podgorici od oca ”oteli djecu”, kako bi ih predali majci. Prema dostupnim informacijama koje navode građani, otac je juče uhapšen zbog sječe stabala da bi prehranio djecu i zbog toga zatvoren  na mjesec dana što je, kako se pretpostavlja, majci omogućilo da oduzme djecu dok prema drugim informacijama, majka se borila za starateljstvo koje je i dobila.

Društvene mreže preplavljene su ovim video snimkom i porukama podrške ocu a mnoge nevladine organizacije, pojedinci i političari pozvali su da se snimci uklanjaju zbog zaštite djece. Neki građani pozivaju da se skupi novac za plaćanje kaucije i da se pomogne samohranom ocu, ublaže traume djeci ali i na odgovornost u hijerarhiji počev od samih službenika na snimku do Ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Sami Ministar je povodom ovog užasnog događaja reagovao saopštenjem u kojem je naveo da će sve učiniti da se odgovorni kazne.

"Najoštrije osuđujem sve učesnike jučerašnjeg događaja, i javno obećavam da ću učiniti sve kako bi se utvrdila odgovornost svih učesnika kao i sproveli odgovarajući disciplinski postupci. Molim sve građane da obustave svako dalje dijeljenje sadržaja ovog nemilog događaja i bar time zaštite djecu koja su već pretrpjela veliki stres zbog neodgovornosti i nemara službenih lica. Zahtjevam da sve službe sprovedu istragu, razjasne sve detalje slučaja i o tome obavijeste resorna ministarstva i javnost o ishodu iste! Interes djece u djelovanje svih nas mora biti na prvom mjestu”, zaključio je ministar Spajić u saopštenju.

On je neposredno nakon ovog saopštenja izdao još jedno u kojem navodi da je posjetio djecu te da su stručna služba i psiholog odradili svoj dio posla kao i da im je Ministarstvo obezbjedilo odmor u odmaralištu u Bečićima.

Reagovalo je i Ministarstvo na čijem je Spajić čelu:

"Povodom nemilog događaja koji je postao viralan i kojim se, nažalost, na najgori način krši pravo na privatnost djece koja je zagarantovana kako zakonima države Crne Gore, tako i UN Konvencijom o pravima djeteta, čija je potpisnica i naša država, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja  oštro osuđuje postupanje svih odraslih učesnika u ovom događaju, kako službenih lica, tako i građana. S tim u vezi, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obavještava javnost da je u  okviru svojih nadležnosti preduzelo sve raspoložive mjere, kako za zaštitu prava i dobrobiti djece, tako i  radi utvrđivanja odgovornosti svih učesnika ovog događaja i o tome će povratno izvijestiti javnost."

Ministarstvo podsjeća da je dobrobit i zdravlje djece prioritet svih prioriteta i da svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležni za postupanje prema djeci moraju biti svjesni toga. 

"Ovom prilikom pozivamo sve zaposlene u Centrima za socijalni rad, ali i sva ostala lica, da u postupanju prema djeci budu naročito pažljivi i obazrivi i apelujemo na javnost da je zaštita najboljeg interesa djece prioritet cijelog društva i da se video sadržaji na kojima se vide djeca ne objavljuju po društvenim mrežama, jer se djeca time dodatno viktimizuju, krše njihova prava i ugrožava dobrobit."

Iako se protest građana događa ispred Skupštine Opštine Podgorica, glavni grad je u kratkom saopštenju saopštio da nije nadležan za konkretan slučaj i obavještava javnost da rad pomenutih institucija nije u nadležnosti Glavnog grada Podgorica.

Kako prenosi CDM, tokom dana reagovao je i Osnovni Sud u Podgorici koji u saopštenju navodi da je navedena kazna ocu djece izrečena poslije intenzivnog odbijanja da preda maloljetnu djecu majci i to kćerku od 11 i sina od 8 godina. 

"Taj postupak traje skoro tri godine. Sud je u postupcima radi zaštite prava djece da ostvare kontakt sa majkom preduzimao sve zakonske mjere i to kako održavanje ročišta, uz posredstvo Centra za socijalni rad tako i odlazak na lice mjesta i intenzivnih razgovorh sa strankama i djecom, uz stalno upozoravanje Boškoviča da mora djecu predati majci”, saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

U sudu tvrde da su djeca u prisustvu oca odbijala da idu kod majke.

“Međutim, sud je u par navrata ipak obavio predaju i to kad je Boškoviću izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 dana, pa je on ipak pristao da sarađuje, a djeca nijesu odbijala da idu kod majke. Zbog toga sud nije sproveo prvu izrečenu kaznu, a djeca nisu odbijala majku već su provela kvalitetno i mirno vrijeme sa njom. Kada je Tomaš Bošković vidio da djeca hoće kod majke, ponovo je nastavio sa ranijim ponašanjem, koje je kod djece izazvalo negodovanje i zabrinjavajuće ponašanje”, piše u saopštenju Osnovnog suda u Podgorici.

Zbog toga je sud ponovo donio novo rješenje i Boškoviću izrekao novu kaznu još u novembru 2020. godine.

“Od tada do jučerašnjeg dana Sud je intenzivno izlazio na lice mjesta i tražio od Boškovića da ih preda majci. Međutim on to nije učinio ni nakon sedam mjeseci. Dakle, kako je ovakvo ponašanje roditelja kojem su djeca povjerena nedopustivo sa aspekta kako domaćeg zakonodavstva tako i konvencijskog prava, to je sud pristupio sprovođenju kazne zatvora. Cilj je zaštita najboljeg interesa djeteta, a u konkretnom slučaju to je prisustvo majke u životima djece”, tvrde u Osnovnom sudu.

U konkretom slučaju djeci je određeno pravo da se viđaju sa majkom dva puta nedeljno, dok do svoje 15. godine ne mogu samostalno odlučivati hoće li ostvarivati kontakt sa roditeljem sa kojim ne žive.

“Napominjemo da sud u postupku cijeni kojem roditelju će djecu povjeriti, a sa kojim će se djeca periodično viđati. Roditelj kojem se djeca povjere kao što je ovdje slučaj je dužan da očuva osjećaj prihvaćenosti i pripadnosti i drugom roditelju tj. majci, te nikako ne smije doći do otuđenosti djece od roditelja sa kojim ne žive. U konačnom, pred ovim sudom u toku je i postupak za izmjenu odluke o povjeravanju djece”, zaključuju u Osnovnom sudu u Podgorici a prenosi CDM.

Obzirom da su u užasnom događaju učestvovali i pripadnici MUP-a, od brojnih građana mogao se čuti revolt zašto službenici ništa nisu preduzeli. Stoga je reagovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je apelovalo na sve nadležne organe da iskoriste sve zakonske mogućnosti i da se u interesu djece omogući izlazak na slobodu njihovog oca Tomaša Boškovića.

Iz MUP-a apeluju i na roditelje da poštuju sudske odluke i da pred sobom imaju samo i isključivo interes svoje djece.

“Javnosti radi, napominjemo da Tomaš Bošković u kontinuitetu nije postupao u skladu sa rješenjem kojim se majci omogućava da, na svojoj adresi, nesmetano održava lični kontakt sa djecom. Policija je u ovom slučaju postupila zakonito, po hitnom nalogu suda”, ističu u MUP-u.

Naglašavaju da je policija prema nalogu suda postupala isključivo prema ocu, odnosno Boškoviću, a nikako i prema djeci koja su bila na licu mjesta.

“U ovako osjetljivim situacijama, nije dovoljno postupati samo zakonito, već nužno sa posebnom senzibilnošću i humanošću”, zaključuju u MUP-u.

Najnovija reakcija stigla je iz Centra za Socijalni rad a prenosi Portal Analitika. U saopštenju se tvrdi da su svjesni da je jučerašnji događaj duboko uznemirio crnogorsku javnost i izražavaju žaljenje nad stresnim iskustvom koje su djeca doživjela. 

U saopštenju tvrde da lica koja se na snimku vide kako vuku djecu nijesu službenici Centra za socijalni rad Podgorica. 

"Službenici naše ustanove su obavezni da se pridržavaju cijelokupne zakonske legislative u vezi sa socijalnom i dječjom zaštitom. Dodatno napominjemo i da će se ispitati odgovornost svih službenika Centra za socijalni rad Podgorica koji su bili ukiljučeni u rad na ovom slučaju“, navodi se u saopštenju Centra. 

Kako objašnjavaju, slučaj djece B.B. i T.B. praćen je od strane Centra od 2018. godine. 

„Voditeljka slučaja je pratila porodicu i preduzimala potrebne radnje i mjere iz domena socijalne i dječje zaštite. U vezi sa snimkom koji kruži internetom od 17. 06. 2021. godine, izražavamo duboko žaljenje zbog zloupotrebe djece na način što se snimaju, a potom se sardržaj dijeli putem internete, bez saglasnosti roditelja ili staratelja što je protivzakonito, a što dodatno etiketira i traumatizuje djecu. Mnogo je važno istaći da smo svi u obavezi da zaštitimo djecu od štetnih uticaja medija i javnosti, što im je zagarantovano i pravima UN-a“, kazali su iz Centra za socijalni rad.

Napominju da su, maloljetni B.B. i T. B.danas posjećeni na terenu i pružiće im se dodatna psihosocijalna pomoć i podrška. 

„Slučaj se u našem Centru i dalje aktivno prati, a stručni radnici će nastaviti da preduzimaju sve raspoložive mjere i radnje iz svoje nadležnosti“, poručuju iz Centra.

Dodaju da je službenik Centra za socijalni rad u Podgorici dana 17.06.2021. godine bio prisutan kao asistencija tokom izvršenja sudske presude, na telefonski poziv ovlašćenih policijskih službenika. 

Napominju i da radnici Centra za socijalni rad nemaju zakonsku mogućnost da prekinu izvršenje sudske presude, niti se mogu koristiti represivnim metodama u radu. 

„Naglašavamo da je prisutna radnica Centra nekoliko puta skrenula pažnju policijskim službenicima da su djeca pod stresom i da postupaju sa posebnom pažnjom. Rješenje o izvršenju smo primili u novembru u 2020. godine. Međutim, nismo primili pisani akt o datumu i vremenu izvršenja, iako je to bila zakonska obaveza donosioca rješenja. Službenik centra za socijalni rad ne može da prekine sudsko izvršenje, već je to u nadležnosti postupajućeg sudije ili sudskog izvršitelja, koji u ovom slučaju nisu bili prisutni, iako su bili u obavezi“, napominju iz Centra za socijalni rad a prenosi Portal Analitika.

Redakcija news-bloga Hercegnovska svaštara pogledala je snimak i odlučili smo da ga nećemo objaviti kako zbog interesa djece tako i zbog osjećaja stresa koji izaziva pri gledanju. Ali, prenijeli smo Vam sve reakcije nadležnih za koje se nadamo da ovako nešto nikad više neće dopustiti. Ko god u ovom slučaju bio u pravu, sve gore navedene institucije očigledno su zakazale i nisu obavile svoj posao kako treba. Ovakav sraman postupak, osim što ne služi na čast akterima događaja, dodatno urušava povjerenje u institucije koje odavno pokazuju da i nisu uzori kada treba biti na strani građana. Krajnje je vrijeme da neko za to i odgovara - a taj neko sigurno nije otac ove djece. Problem je svakako u - državi.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN