• SVE VIJESTI

(VIDEO) Zadužbina Musića data u zakup. Obnova počinje uskoro


Da li konačno kreće obnova zadužbine Nikole Musića na Belavisti? Sudeći po prenijetoj informaciji lokalnog javnog servisa - da.

Naime, kako javlja RTHN, Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno Manastir Savina, potpisali su sa investitorom Predragom Dragojlovićem iz Beograda Ugovor o dugoročnom zakupu zadužbine Nikole Musića na Belavisti.

"Ugovorom su zaštićeni interesi crkve, ali je prevashodni cilj bio da se rekonstruiše i spasi od daljeg propadanja ruinirana zgrada u centru Starog grada. Forma Ugovora je ugovor o dugoročnom zakupu gdje manastir predaje investitoru objekat na korišćenje na 30 godina a investitor se obavezuje da objekat rekonstruiše i upodobi za obavljanje hotelske djelatnosti i da tu djelatnost isključivo obavlja u budućem periodu." - rekao je advokat Manastira Savina, Zoran Lazarević i dodao da je konačno pronađen investitor koji će jednu neuglednu ruševinu u centru grada dovesti na nivo jednog lijepog objekta koji će biti ukras Herceg Novog.

Lazarević je dodao da su pripremni poslovi već odrađeni, od jeseni će početi prikupljanje potrebne dokumentacije a početak izgradnje očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine.

On stiče da će sve biti u skladu sa normativima te da od ranije postoje konzervatorski uslovi za rekonstrukciju objekta.

Uz obaveznu investiciju u rekonstrukciju objekta, koja se procjenjuje na nekoliko stotina hiljada eura, investitor će plaćati zakupninu koja će po volji ostavioca biti namijenjena školovanju monaha. - prenosi RTHN.

Nakon isteka 30-ogodišnjeg zakupa, zgrada će biti vraćena Manastiru Savina.

Podsjetimo, Nikola Musić Pođanin ovu zgradu ostavio je testamentom 1835. godine Manastiru Savina. Zgrada je teško stradala je u zemljotresu 1979. godine od kada propada. 

Iako je bilo nekoliko pokušaja da se zgrada obnovi, iz Mitropolije nisu imali dovoljno sredstava. U međuvremenu, zgrada na vrlo frekventnom mjestu i atraktivnoj lokaciji postala je vrlo opasna za prolaznike a, pored toga, i ruglo grada.

Od Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture 2007 godine dobijeni su opšti konzervatorski uslovi koji su bili polazište za rekonstrukciju objekta a tada je krenula i ozbiljnija inicijativa za obnovu koja se ipak neslavno završila. Potom je 2013 bilo riječi da će obnovu finansirati Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i tu smjestiti konzulat ali se i od toga odustalo.

Da li će konačno ova zadužbina biti obnovljena, vidjećemo vrlo brzo.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN