• SVE VIJESTI

Krši li se na Savini zabrana gradnje? Hoće li izostati reakcija institucija?

Foto screenshot Radio Jadran

Uprkos Odluci o zabrani izvođenja građevinskih radova tokom sezone koja je na snazi od 15. juna do 15. septembra, u I građevinskoj zoni iznad Niške plaže, zadnjih dana se, prema riječima mještana iz ulice Braće Grakalić izvode radovi koji uključuju građevinsku mehanizaciju.

U izjavi za lokalni radio Jadran, mještani navode da je teren očišćen od zelenila prije mjesec, dok je sredinom prošle sedmice počelo privođenje terena namjeni. Oni tvrde da viljuškar na fotografiji koju su priložili, počinje sa radovima već oko 6 ujutro.

Mještani i vlasnici okolnih apartmana i motela, koji su puni turista, tvrde da su sve prijavili Sistemu48 Službe Komunalne policije i inspekcijskog nadzora ali nikakve reakcije nije bilo.

U izjavi Radio Jadranu, jedan od mještana, Nikola Begović, navodi da je zemljište u vlasništvu porodice Karić a za radove je angažovana lokalna firma.

„Građevinski radovi izvode se usred ljetnje turističke sezone, a okolni objekti puni su turista. Građevinske mašine počinju sa radom već od 6 ujutru. Zvali smo Komunalnu policiju, nas stotinjak, prijavili na Sistem48, ali nema reakcije. Teren je od zelenila ručno očišćen prije mjesec, kada turista nije bilo. Sada kada je sve puno, mašine počinju da rade od 6 ujutru." - tvrdi Begović za Radio Jadran.

Dakle, šta radi Komunalna policija? Da li je i zašto "treniranje strogoće" rezervisano isključivo za male ljude? Zašto svi imamo snažan utisak da ova gradska institucija provodi zakon isključivo nad običnim građanima? Ko stoji iz ovih radova i da li je, ko i kada izdao dozvolu? Da li je zaista riječ o projektu koji je važan za grad i državu?

Posebno je pitanje ko je i da li je uopšte neko dao dozvolu za ove radove. Podsjetimo, kako je navedeno u Odluci o zabrani izvođenja građevinskih radova tokom sezone, zabrana je na snazi od 15. juna do 15. septembra a za to vrijeme dozvola za izvođenje radova može se dobiti isključivo ukoliko rješenje donese i radove odobri predsjednik Opštine, i to ako se radi o projektu koji je od važnosti za grad ili državu, na zahtjev investitora. Stoga bi gradonačelnik, ako je zaista izdao dozvolu, trebao da javnosti, a prije svega mještanima u okolini mjesta izvođenja radova to obrazloži i potvrdi, i samim tim presječe sve nedoumice.

Ali, ukoliko to nije uradio, prvi bi trebao da reaguje i pošalje Službu Komunalne policije da postupi po zakonu jer, kako je takođe navedeno u Odluci o zabrani izvođenja radova, poštovanje zabrane kontrolisaće Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora. Građevinska inspekcija Uprave za inspekcijske poslove kontrolisaće dozvole za izvođenje građevinskih radova na stambenim objektima a pomoćne i privremene objekte kontrolisaće komunalna inspekcija.

Treba napomenuti i to da je na sastanku načelnice Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marije Bošković i glavnog administratora Opštine Nenada Đorđevića održnom u susret sezoni, konstatovano da ovu Odluku treba striktno poštovati i kontrolisati teren na području grada i poluostrva Luštica, budući da je proteklih godina bilo dosta pritužbi građana.

Novi je ovo test za provjeru da li i kako gradske institucije rade svoj posao. Da li će ga položiti? Jer, mnogo puta do sada su na sličnim testovima - "pali".

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN