• SVE VIJESTI

Na 21 lokaciji u Herceg Novom morska voda ispravna za kupanje

Foto: Milena Perović

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 06. do 09. jula ove godine, pokazali su da je na 71,8% lokacija duž Crnogorskog primorja, morska voda bila odličnog kvaliteta, na 12,7%  lokacija dobrog,  na 13,6% lokacija zadovoljavajućeg , dok je na 1,8% lokacija voda bila lošeg kvaliteta. Ovakvi rezultati pokazuju da je morska voda na većini crnogorskih kupališta sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. - saopšteno je iz JP Morsko Dobro.

Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje (“Službeni list Crne Gore”, br. 028/19), kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše". 

Programom praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode u opštini Herceg Novi utvrđeno je da je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 17 ona bila odličnog, na 2 dobrog, a na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta. 

Crvena zastavica kao simbol zabrane kupanja na istima, istaknuta je na Kotorskim kupalištima u okviru lokacija “Benovo 01” i “Žuta plaža 01” dok je republički inspketor za vode donio Rješenje o zabrani kupanja sve dok morska voda na ovim lokacijama ne bude dobra i bezbjedna za kupanje. 

Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ovih lokacija, a o dobijenim rezultatima će naknadno obavijestiti javnost.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici  www.morskodobro.me koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN