• SVE VIJESTI

Ne možemo im odoljeti a danas je njihov dan - Svjetski dan sladoleda

Foto: newfoodmagazine.com

U kornetu, na štapiću, u čašici... kako god dolazi, jednostavno ga obožavamo a danas je njegov dan - Svjetski dan sladoleda.

A sve počinje (gle čuda) u Kini, gdje su na kraljevskim dvorovima pravili mješavinu leda i mlijeka i dobijali poslasticu koja se smatra pretečom današnjeg sladoleda, Sladoled u Evropu donose Arapi a na engleski dvor stigao je u 17. vijeku. Kralj Charles II bio je toliko oduševljen hladnim desertom da je platio veliku svotu novca kuvaru kako bi recept zadržao u tajnosti.

Oblici kakve danas poznajemo - kornet i sladoled na štapiću, pojavljuju se početkom 20-og vijeka. 

Kroz godine, pojavljivale su se i razne arome, pa ćete danas naići na bezbroj ukusa, od čokoladnih do voćnih, i kombinovati svakakve kombinacije po želji.

Ovaj smrznuti, neodoljivi kremasti užitak postao je mnogima najdraža hrana za dušu, ”lijek” za slomljeno srce ili kako već kome odgovara, i nezaobilazan sastojak ljetnjih dana definitivno zaslužuje svoj dan.

Dan ove obožavane poslastice obilježava se "kliznog" datuma ali uvojek svake treće nedjelje u julu. Svjetski dan sladoleda, ustanovljen je u Sjedinjenim Američkim Državama prije 33 godine.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN