• SVE VIJESTI

Orjen - deset zanimljivosti koje vjerovatno niste znali

Foto: screenshot YouTube Svaštara TV

Jedna od najupečatljivijih primorskih planina – krševiti Orjen – malo koga ostavlja ravnodušnim.

Ova žedna planina intrigira svojim kamenim platoima i raspucalim stijenama. Njena divlja ljepota pomalo i plaši – neobičan masiv, duboke jame, ljuti krš…

Priznajemo – djeluje negostoljubivo i neosvojivo. Ipak, ukoliko joj date šansu i upoznate je – zavoljećete njenu narogušenost zauvijek

Mi vam otkrivamo dio priče o njenoj specifičnosti, a vi istražujte dalje.

1. Nalazi se u najkišovitijoj oblasti u Evropi, a bezvodna je planina

Učili smo u školi – selo Crkvice je najkišovitije mjesto u Europi, s nekih 5 metara vodenog taloga godišnje! Kad bi se ova golema količina vode našla na nekom drugom mjestu, izazvala bi strahovite poplave i opšte razaranje, a na Orjenu – ništa! Ni kap vode.

2. Iako je bezvodna planina, Orjen je bogat šumom

Foto: Facebook Planinarski klub Subra

To su šume munike, a ova specifičnost oduvijek je privlačila pažnju brojnih istraživača kao što su Tommasini, Vandas, Pančić, Adamović, Horvat, Šilić i mnogi drugi.

3. Hercegnovski dio Orjena 2018. je proglašen Parkom prirode

Samim tim, ovo zaštićeno područje obogaćeno je zanimljivim sadržajem.

Tu je jedan od najsavremenijih adrenalinskih parkova u regionu – Avanturistički park Vrbanj. Isprobajte 200m dug Zip line ili jednostavno uživajte u zoni za odmor i rekreaciju, dok se mališani zabavljaju u, za njih prilagođenom dijelu Avanturističkog parka.

Za istinske avanturiste, tu su atraktivne hiking ture tokom kojih ćete se, uz pratnju profesionalnog vodiča, sprijateljiti sa ovom neobičnom planinom. Sjećate se, ako joj date šansu, zavoljećete je za cio život?

Ture su veoma interesantne i ima ih četiri: kroz selo Žlijebi, Blago iz srca Orjena, Panoramska ruta “Carev put” i tura “Hercegnovski vremeplov”. Izaberite i rezervišite svoju na broj telefona 069 603-389.

4. Najveći dio Orjena pripada Crnoj Gori, manji Bosni i Hercegovini, a periferni i Hrvatskoj

Foto: discoverdinarides.com

Orjen sa Lovćenom formira planinski prsten oko jednog od najljepših zaliva svijeta, Boke Kotorske.

5. Na najvišem vrhu (Zubački kabao) rastu rijetke vrste bora – munike

Zahvaljujući ovoj endemičnoj vrsti, Orjen je dobio status zaštićenog područja. Primjerci munike ovdje dostižu starost od čak 650 godina!

6. Ovdje se nalazi najstarija (namjenski rađena) planinarska staza u Crnoj Gori

Izvedena je za lagodniji izlazak austrougarskog prestolonasljednika, princa Rudolfa Habzburga. Inače, on je bio i ornitolog i veoma zainteresovan za izučavanje ovog područija.

7. Orjen je bio naseljen u praistoriji 

Foto: Facebook Planinarski klub Subra

U okapini kod Žlijebske jame pronađeni su ostaci praistorijske keramike. Osim toga, na vidikovcima Orjena se nalaze Ilirske tumule.

8. Ljudi su s generacije na generaciju prenosili znanje kako preživjeti u bezvodnoj planini

Najdrastičniji primjeri nadmudrivanja orjenskog krša su takozvane vode kapavice i jame sniježnice. Sve one, ali i bistjerne, ublovi i lokve, razasuti širom planine, nose neku svoju priču.

9. Putevi koje je Austro-Ugarska izgradila i danas su u funkciji

Putni pravci Herceg Novi-Kameno-Crkvice, kao i Trebinje-Vrbanj-Orjensko sedlo-Crkvice, izvedeni prvih godina dvadesetog vijeka, i danas su jedina saobraćajnica kroz Orjen. Rađeni su u tehnici gradnje na suvo, bez vezivnog materijala, sa izuzetnom preciznošću.

10. Muškarci, čuvajte se vila iz Viline pećine 

Vile iz pećine noću dolete na Vilino gumno, a poznato je da sa njima nema šale. Ukoliko bi nekog muškarca uvukle u svoje kolo, odakle mu više ne bi bilo povratka.

Iskoristite neki vikend za izlet u ovom čudnom Parku prirode i - ne zaboravite vodu, na Orjenu nema izvora!

Izvor: sharemontenegro.com

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN