• SVE VIJESTI

Otvaranje javne garaže uz (pre)pompeznu svečanost

Foto: Opština HN

Gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić svečano je sinoć, na Dan državnosti, otvorio novi plato i javnu garažu ispred zgrade Opštine koji se prostiru na više od 6.700 metara kvadratnih.

Na pompeznoj, ali poput Gradske muzike Herceg Novi i mažoretki koji su događaj otvorili, malo raštimovane svečanosti, prisustvovalo je, subjektivno, možda više zvanica nego građana jer se publika uglavnom sastojala od radoznalih turista.

Projekat koji je od početka izazvao podijeljena mišljenja građana, od onih koji su uvjereni da je neophodan i da će konačno riješiti problem parkiranja u gradu, do onih koji su smatrali da je ovo jedan od najvećih promašaja koji će odnijeti novac a donijeti još veći problem, počeo je da se realizuje u 2020-oj, jednoj od najvećih kriznih godina u svijetu. Na garažu je utrošeno oko 3,9 miliona eura građana Herceg Novog. "Nagurano" je 180 parking mjesta uz osam rezervisanih za lica sa invaliditetom, a sve na 4 nivoa. Iako najavljen kao "mješoviti centar" objekat je, u stvari, samo javna garaža sa budućim restoranom na platou.

Foto: Hercegnovska svaštara

Kako je prilikom otvaranja rekao gradonačelnik Stevan Katić, prostor ispred Opštine Herceg Novi, koji je do prije dvije godine bio nedovoljno iskorišćen i simbolizovao neko drugo, prošlo vrijeme konačno je postao funkcionalan i dobio moderno ruho, kakvo priliči gradu koji se ubrzano kreće putem razvoja.

“Ovaj objekat, koji je ujedno jedna od najvećih investicija u poslednjih 30 godina finansirana direktno preko budžeta Opštine, simboliše ambiciju i težnju da podignemo standard i kvalitet života u Herceg Novom. On predstavlja profesionalizam i uspjeh, ali i hrabrost. U ekonomski najtežem periodu 21. vijeka, ne samo u Crnoj Gori već i u cijelom svijetu, učinili smo gotovo nemoguće – nismo zapostavili potrebe građana i gostiju Herceg Novog, niti zanemarili težnju za opštim napretkom i boljitkom. Pokazali smo da uz stručnost i posvećenost zajedno možemo realizovati projekte od višedecenijskog značaja,u korist svih vas koji živite ovdje ili posjećujete Herceg Novi, a u čijim će benefitima uživati mnoge generacije za nama." - rekao je Katić i stakao je da će javna garaža biti od koristi svima – olakšaće pristup i boravak u centru grada, kako mještanima tako i posjetiocima. U velikoj mjeri biće rasterećen mirujući saobraćaj, vrijeme traženja parkinga biće skraćeno, što će omogućiti veću mobilnost građana i to već od danas.

Foto: opština HN

Katić je izrazio uvjerenje i da će plato biti mjesto okupljanja, druženja i razmjene iskustava, mjesto mnogih kulturnih programa i događaja od važnosti za grad.

Ivan Otović, predsjednik Skupštine Opštine rekao je da je otvaranje javne garaže i platoa velika stvar kako za sugrađane tako i za one koji posjećuju grad i posebno naglasio da Herceg Novi ima veliki problem sa parkiranjem te da će se izgradnjom garaže taj problem u velikoj mjeri riješiti.

Sinoćnjoj svečanosti su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, ministar savjetnik u ambasadi Srbije Mićo Rogović, Vd direktora Uprave javnih radova Boro Lučić, poslanice u Skupštini, dr Tamara Vujović i Simonida Kordić.

Foto: Hercegnovska svaštara

Presjecanjem vrpce, garaža je i simbolično otvorena ali i dalje nije jasno čemu dodatni i bespotrebni trošak na teret građana na desetominutni vatromet, koktele, svečanosti  i to samo za otvaranje jedne garaže, umjesto da je sve bilo završeno skromnije, jeftinije, uz prisustvo medija i nekoliko najvažnijih zvanica. Da je škola, bolnica ili slično, pompa bi bila daleko razumljivija.

U svakom slučaju, u gradu su od danas spremna za korišćenje nova parking mjesta po cijeni od 1 euro/sat. Da li ćete se "gurati" po ulici ili "stiskati" u novoj garaži - izbor je vaš.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN