• SVE VIJESTI

Počinju 38. Dani muzike - Ove godine u dva dijela, ljetnjem i jesenskom


Dani muzike - 38. Međunarodni muzički festival, ove godine održaće se u dva dijela i to od 10. do 18. jula na dvije lokacije, Kanli kuli i Trgu od muzike ispred Škole za osnovno muzičko obrazovanje dok je drugi dio festivala planiran za jesen. - saopšteno je na press konferenciji u Dvorani Park.

Kako se pretpostavlja, moguće je da drugi, jsenski dio, bude održan u okviru Dana grada.

Ovogodišnja manifestacija biće otvorena koncertom Big benda RTS na Kanli kuli 10. jula i karte za taj koncert po cijeni od 5 eura već su u prodaji na biljetarnici Dvorane Park.

Kako najavljuju organizatori, u okviru festivala, na Kanli kuli još će 15. jula nastupiti Kamerni orkestar Šlezinger iz Srbije, a 18. jula na Trgu od muzike ispred Muzičke škole nastupiće profesor gitare u Muzičkoj školi Aleksandar Bubanja i solo pjevačica, sopranistkinja Emilija Minić iz Budve.

Direktorica JUK Herceg Festa, Gordana Krcunović, najavljujući koncert Big benda RTS-a, rekla da će publika imati priliku da uživa u izvođenju swing, latin jazza, jazz rocka zahvaljujući selektoru, umjetničkom direktoru, maestru Borisu Kraljeviću, koji je prethodnih godina promijenio pristup i selektorski koncept, učinio da festival bude interesantan i za širu publiku.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo istakla je da je Sekretarijat i ove godine u slkladu sa mogućnostima podržao festival značajan za kulturu grada i izrazila nadu da će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u narednom periodu dodatno finansijski podržati ovaj festival, tako da će tokom jeseni biti i drugi dio festivala, što će kulturnu ponudu grada znatno unaprijediti. 

"Ono što posebno ističem je da se i ove godine vodilo računa o kavlitetu izvođača koji će se predstaviti na festivalu. Ali poseban segment je predstavljanje umjetnika iz Herceg Novog i Boke, pa ćemo kao treći segment imati Aleksandra Bubanju i Emiliju Minić. Sigurna sam da je ovo najava bogatog kulturnog ljeta u Herceg Novom“, poručila je Zambelić Pištalo i ujedno najavila da su u toku završne pripreme za Sajam knjiga, Guitar Art festival, Filmski festival, Jazz festival ( 27./28. avgust ), Međunarodni festival horova (početak oktobra ) koji bi trebalo da budu organizovani u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Putem video veze iz Singapura, obratio se i Umjetnički direktor festivala i selektor, maestro Boris Kraljević. On je istakao da veliki uspjeh kod stručne publike i ljubitelja klasične muzike, kao i praćenje programa sa sjajnim gostima iz zemlje i inostranstva još jedna potvrda prestiža Dana muzike, jednog od najstarijih i najuglednijih festivala u bivšoj Jugoslaviji:

„Odlučili smo se ove godine da festival bude održan u dva dijela – sada, u tradicionalnom terminu u julu i kasnije, na jesen. Namjera nam je da ovog ljeta punim sjajem i atmosferom muzičkog praznika zablistaju hercegnovske otvorene scene Kanli kula i Trg od muzike ispred Muzičke škole." - rekao je maestro Kraljević i dodao da se nada da pauza između dva dijela, ljetnjeg i jesenskog termina, neće biti preduga kao i da će okolnosti i epidemiološka situacija ići na ruku.

Generalni pokrovitelj festivala je Opština Herceg Novi sa učešćem u visini od 10 hiljada eura, pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, prodicent JUK Herceg Fest.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN