• SVE VIJESTI

U Hrvatsku i dalje uz test ili potvrdu o vakcinaciji. Prelazaka sve više


Od 1. jula Crna Gora nalazi se na zelenoj listi EU, međutim crnogorski državljani ipak ne mogu bez ograničenja da uđu u zemlje Evrope.

Kako je za RTHN rekao Voditelj Službe za graničnu kontrolu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Antun Ljubić, državljani Crne Gore, ujedno i sve osobe koje borave u Crnoj Gori, za ulazak u Republiku Hrvatsku iz Crne Gore trebaju ili PCR test ne stariji od 72 sata, ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o vakcinisanju, odnosno primljenoj drugoj dozi vakcine nakon koje mora proteći 14 dana, odnosno prvoj dozi ukoliko se radi o vakcini „Johnson&Johnson“. 

"Osobama koje su preboljele infekciju kovid i imaju pozitivan test na kovid, 11 dana poslije toga se računa da 180 dana imaju pravo ulaska u Republiku Hrvatsku. Isto tako osobama koje su preboljele kovid, ukoliko se u roku od tih šest mjeseci vakcinišu jednom dozom, omogućava se ulazak u Republiku Hrvatsku dodatnih 210 dana." - pojašnjava Ljubić

Kada su u pitanju preporuke koje se odnose na takozvane „treće zemlje“, među koje spadaju, osim Crne Gore, i sve države okruženja, BiH, Sj. Makedonija, Srbija i Kosovo, Ljubić objašnjava da je Vijeće Evrope 1.juna donijelo izmjenu preporuke o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja u kojoj se nalazi popis država iz kojih se može ulaziti u Republiku Hrvatsku bez dodatnih uslova, odnosno potrebno je da samo zadovoljavaju ranije navedene epidemiološke uslove.

Obzirom da se bliži špic sezone, na Karasovićima je znatno manje prelaza u odnosu na 2019. Posljednjeg vikenda juna ukupno je na prelazima Karasovići i Vitaljina, evidentirano 13 000 prelazaka, od čega 7 000 izlazaka iz Hrvatske dok je, prema Ljubićevim riječima, u istom razdoblju 2019. godine bilo 36 000. Ipak u prvoj sedmici jula bilježi se povećanje i ukupno 20 000 prelazaka, ali i dalje ih je više na izlazu iz Republike Hrvatske, što je bila tendencija i 2019.

"Imamo veliki broj putnika koji tranzitiraju preko ovog graničnog prelaza, ujedno i preko Crne Gore, za Kosovo, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a koji će se kasnije tokom 8. mjeseca vraćati, tako da je još uvijek veći izlazak iz Republike Hrvatske." - precizira Ljubić za RTHN.

Što se tiče GP Vitaljina - gužvi nema. Ljubić kaže da je od 12.000 prelaza u junu, 1.000 bilo na Vitaljini, dok je prvog vikenda jula od ukupnih 18 000 prelazaka 2 000 bilo na Vitaljini.

Naravno, pored toga što su veze neraskidive, svako ima neki svoj put koji mu odgovara pa je tako Aerodrom Čilipi mnogima pogodan, međutim, taxi i drugi prevoznici suočavaju se sa teškoćama jer ne mogu da prevoze putnike iz Hrvatske u Crnu Goru.

"Državljani Crne Gore ukoliko prevoze putnike prema aerodromu mogu prolaziti u dijelu svoje djelatnosti do aerodroma i vratiti se nazad bez posebnih uslova. Tako je bilo i ranije, ta situacija se nije mijenjala poslednjim odlukama u odnosu na ovu turističku sezonu." - objašnjava Ljubić.

Međutim situacija sa taksi prevozom nema uske povezanosti sa pandemijom. Kako Ljubić objašnjava, ona je usko vezana za propise u Republici Hrvatskoj za prevoz osoba u odnosu na državljane „trećih zemalja“. 

"To se reguliše na način da osoba može koristiti taksi iz Crne Gore da bi nekoga dovela do aerodroma, međutim tim zakonom nije omogućeno da se obavlja taksi usluga iz Republike Hrvatske prema negdje drugo, ali tako je bilo i prije ove situacije sa kovidom." - rekao je Ljubić za lokalni javni servis.

Na kraju, Voditelj Službe za graničnu kontrolu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Antun Ljubić izrazio je zadovoljstvo saradnjom na svim nivoima i istakao da sa graničnom policijom Crne Gore imaju stvarno dobru suradnju koja se bazira na dnevnoj komunikaciji, budući da smo naslonjeni jedni na druge, jer sve osobe koje prelaze sa jedne granice moraju doći i na drugu. 

"Kao što vam je poznato kriminal nema granice, tako da je naša saradnja i upućenost jednih na druge neizbježna. Saradnja postoji, kako na lokalnm nivou u odnosu na sama nadležna tijela koja obavljaju graničnu kontrolu, tako na regionalnom i na nacionalnom nivou, i u pravilu se sve to usklađuje na dobrobit sigurnosti." - zaključio je Voditelj Službe za graničnu kontrolu PU Dubrovačko-neretvanske, Antun Ljubić u intervjuu za RTHN.

Izvor izjave: RTHN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN