• SVE VIJESTI

Vlada poručuje trgovcima da ograniče marže. Briga o standardu ili opet mrtvo slovo na papiru?


Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o sprovedenoj analizi maloprodajnih trgovačkih marži na proizvode koji predstavljaju osnovne životne namirnice u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Vlade, analizom je utvrđeno da je evidentan trend rasta cijena osnovnih potrošačkih proizvoda na tržištu, što je, kako dodaju, jednim dijelom uslovljeno rastom cijena goriva na svjetskom tržištu, međutim rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su hljeb, šećer, jestivo ulje, mlijeko i jaja, nije posljedica samo rasta cijena goriva. 

"Na osnovu anaalize je vidljivo da su prosječne maloprodajne marže visoke, sa velikom razlikom u primijenjenim maržama kod različitih trgovaca, koje nijesu proizvod sadašnjeg kriznog momenta na svjetskom tržištu hrane, koliko su naslijeđene kao takve iz ranijeg perioda", navodi se u saopštenju.

Zbog toga Vlada poručuje trgovcima da marže prilagode datom trenutku da bi se izbjegao eventualni inflatorni udar izazvan nekontrolisanim i neprirodnim rastom cijena, što, kako navode, nije ni u čijem interesu.

"U tom smislu, donijeti su zaključci kojima se preporučuje trgovcima u maloprodaji da obračunatu trgovačku maržu koja čini sastavni dio maloprodajne cijene ne određuju u iznosu većem od 15% za suncokretovo ulje, bijeli šećer i mlijeko, odnosno ne većem od 18% za kokošija jaja", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Da li je će ovaj poziv Vlade uroditi plodom, ili će se "veliki igrači" kao po običaju oglušiti o pozive, vidjeće se vrlo brzo, ali ostaje nejasno zašto Vlada kao najviši organ države još uvijek ne preduzima krupne konkretne korake i, barem do sada, uprkos pritiscima javnosti, i dalje "stidljivo" samo poziva i apeluje, a samim tim, stiče se utisak, i podilazi krupnom kapitalu stranih, a i domaćih trgovačkih lanaca? Rezultati su potrebni vrlo brzo jer nas očigledno čeka nova vruća i paprena jesen.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN