• SVE VIJESTI

Zbogom roming! Od danas Balkanske zemlje bez naplate rominga. Evo na šta treba obratiti pažnju

Foto: ilustracija

Ukidanje rominga dio je sporazuma u koji su uključeni Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

Regionalni sporazum o romingu potpisan je u aprilu 2019. godine u Beogradu na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

U prvoj fazi primjene Regionalnog sporazuma cijene rominga su smanjene između 83 i 96 odsto na cijelom Zapadnom Balkanu, a od danas, kada sporazum u potpunosti stupa na snagu, roming se ne naplaćuje, jalvja agencija Beta.

Pretvaranje Zapadnog Balkana u zonu bez rominga biće svečano obilježeno večeras koncertom na Prespanskom jezeru na kojem će nastupiti bendovi i di-žejevi iz cijelog regiona, u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i uz podršku vlade Sjeverne Makedonije. - javlja FOS media.

A evo na šta treba da obratite pažnju:

Portal Antena M postavila je pitanje Ministarstvu ekonomskog razvoja da li postoje ograničenja u korišćenju usluga mobilne telefonije, te određena politika fer korišćenja.

"Pored regulisanih cijena maloprodajnih usluga roaminga, operatori mogu ponuditi korisnicima određene regulisane usluge za dnevnu ili drugu fiksnu periodičnu naknadu. Takođe, operatori mogu korisnicima ponuditi različite cijene roming usluga od onih utvrđenih Sporazumom o sniženju cijena roming usluga, koju korisnik može odabrati u slučaju da su za korisnika povoljnije.

Ako u svojoj zemlji imate neograničene pozive i SMS-ove, dobićete neograničene pozive i SMS-ove tokom rominga u regiji. Ako u svojoj zemlji imate neograničene mobilne podatke ili vrlo jeftine mobilne podatke, vaš operator može primijeniti takozvano ograničenje fer upotrebe na korišćenje podataka u romingu. Ako je to slučaj, operator će vas morati unaprijed obavijestiti o takvom ograničenju i upozoriti vas u slučaju da ga dosegnete", kažu iz Ministarstva.

Kako pojašnjvaju, takozvana politika fer korišćenja podrazumijeva da regulatori propisuju nivoe fer upotrebe i to je način da se spriječi prekomjerno korišćenje i zloupotreba. Politika fer korišćenja, pak, nije prepuštena volji operatora, već nivoe propisuju regulatori i oni su identični onima koji važe u Evropskoj uniji.

"Količina mobilnih podataka u romingu manja je od mobilnih podataka koje koristite u mreži u svojoj zemlji. To znači, na primjer, ako imate 10 GB internet saobraćaja kao dio tarifnog paketa koji košta 10 eura mjesečne pretplate, u romingu ćete dobiti približno 2,5 GB mobilnih podataka (u skladu s pravilima politike fer upotrebe)", napominju iz MEK-a.

Šta ako dođe do prekomjerne potrošnje?

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je donijela Odluku i Pravilnik o utvrđivanju detaljnih pravila o primjeni "politika fer upotrebe", o metodologiji za procjenu održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i o zahtjevu koji je podnio operator, koje precizno propisuju situacije u kojima operatori mogu odstupiti od mehanizma propisanih Odlukom (tzv. „roaming like at home“).

Operatori će u skladu sa važećim propisima i opštim uslovima poslovanja utvrđivati da li je došlo do prekomjerne potrošnje.

Kako su nam pojasnili iz Ministarstva ekonomskog razvoja, pod prekomjernom potrošnjom podrazumijeva se slučaj da korisnik ostvaruje veću potrošnju u romingu u odnosu na domaći saobraćaj, kao i da duže boravi u ekonomijama Zapadnog Balkana nego u Crnoj Gori. Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe, operatori šalju korisniku upozorenje, u kome ga obavještavaju da mogu primijeniti dodatnu naknadu za roming.

U slučaju da potrošite sav promet koji imate, bez obzira jeste li pretplaćeni ili postpaid, za sve dodatne pozive/SMS/mobilne podatke naplatiće se prema nacionalnim tarifama.

Informišite se prije odlaska u zemlje regiona

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja savjetuju građanima da se prije korišćenja usluga rominga, informišu o detaljima kod svojih operatora.

"Nulti troškovi rominga primjenjuju se samo na mobilnu komunikaciju. Stoga biste trebali biti oprezni da li zovete mobilni ili fiksni broj dok ste u romingu", upozoravaju iz MEK-a a prenosi Antena M.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN