• SVE VIJESTI

Možete li zaraziti druge ako ste vakcinisani? Šta nam je činiti sa maskama, distancom, testiranjem?


Obje doze vakcine protiv koronavirusa mnogima znače povratak svakodnevnom životu s manje ograničenja i briga. 
Ali šta je s maskama, fizičkim distanciranjem i testovima? Možete li zaraziti druge iako ste potpuno vakcinisani?

Mogu li vakcinisani biti nositelji virusa?

Vjerovatnoća da će potpuno vakcinisana osoba biti pozitivna na PCR testu je niska, ali nije isključena, kaže Institut Robert Koch (RKI), njemačka ustanova za kontrolu i prevenciju bolesti.

Iako podaci pokazuju da je količina virusa kod vakcinisanih osoba znatno manja i da je vrijeme izlučivanja virusa skraćeno, postoji određeni rizik da mogu širiti virus.

"Kako broj vakcinisanih raste, tako će biti i više vakcinisanih kojima je virus probio odbranu." - dodaje Carsten Watzl, glavni sekretar Njemačkog društva za imunologiju. 

"Toga je malo, ali ovisi o učinku vakcine na pojedinca i količini virusa oko njega." - rekao je i dodao da to može biti posebno opasno za starije i one već bolesne. 

poster
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Što da radimo?

Mnogi nisu potpuno vakcinisani i mogu teško oboljeti zaraze li se koronavirusom. To je još jedan razlog zbog kojeg vakcinisani i dalje trebaju održavati distancu i nositi masku u društvu nevakcinisanih. 

Na mjestima s mnogo ljudi, poput javnog prijevoza, svi moraju ostati oprezni. Zdravstvene vlasti zato i dalje preporučuju poštivanje osnovnih mjera poput nošenja maski, pranja ruku, provjetravanja i fizičke distance. Sve to znatno smanjuje prijenos. Sjevernom Amerikom i Evropom upravo se širi mnogo zaraznija delta varijanta virusa. 

"S delta varijantom dolazi i veća količina virusa u organizmu pa je i rizik prijenosa veći", objašnjava Watzl.

Trebaju li se vakcinisani nastaviti testirati? 

Ako se vakcinisani i nevakcinisani nalaze zajedno, na nekoj zabavi na primjer, Watzl savjetuje da se prije toga svi testiraju. Na takvim okupljanjima rizik zaraze raste čak i vakcinisanima. 

"Pošto nije uvijek poznato ima li već netko u sebi neki komorbiditet, najbolje je da se svi testiraju", naglasio je Watzl.

Izvor: tportal.hr

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN