• SVE VIJESTI

Nakon odluke ministarstva - roditelji u nedoumici i tvrde: Nedopustivo da djeca više sati nose maske

Foto: Hercegnovska svaštara

Nakon što je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta dalo instrukcije za početak školske godine, roditelji imaju brojne nedoumice. Iz Udruženja Roditelji ukazuju da je nedopustivo da djeca više sati nose maske, iako je ranije to smatrano kao nebezbjedno. Nejasnoće se odnose i na druge modele nastave, ukoliko dođe do pogoršanja epidemijske situacije.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji za RTCG kaže da je prva sporna stvar što će časovi trajati 45 minuta, te da će djeca sve vrijeme nositi maske.

"Kako odjednom, u odnosu na prošlu godinu, kada su preporuke bile da djeca ne budu preko dva sata sa maskama, smo došli do ovoga da važe neka druga pravila i da li je uopšte to bezbjedno", navodi Mihailović.

Ističe i da su se Udruženju javili roditelji čija djeca imaju hronična oboljenja i razvojne poteškoće, a koja ne mogu da prate nastavu regularno.

"Da li će za njih da postoji druga opcija? Onlajn nastava će morati da postoji kao opcija, iako svi bježimo od nje. Kako će ona da funkcioniše", pita Mihailović. 

Podsjetimo, iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta prije dva dana saopšteno je da će nastava u crnogorskim školama početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta, a učenici, nastavnici i ostali zaposleni moraće da nose maske.

„Učenici, nastavnici, ostali zaposleni u školi i posjetioci, dužni su da nose maske i pri ulasku prođu tretman prevencije - mjerenje temperature i dezinfekciju“, dodaje se, između ostalog, u instrukcijama Ministarstva.

Iz Ministarstva prosvjete su naveli da je na sastanku sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, poštujući sugestije Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije, podržan prijedlog Ministarstva da se, u skladu sa školskim kalendarom, nastava organizuje na način predviđen zakonskim propisima.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN