• SVE VIJESTI

Niz povlačenja prehrambenih proizvoda u EU - sladoledi, keksi, jogurti... Sporni aditiv možda i u našim radnjama


Od početka godine sa polica Hrvatskih prodavnica povučene su čak 24 vrste prehrambenih proizvoda što je 3 puta više nego cijele prošle godine, a samo u zadnjih 2 sedmice opozvano je 14. 

Kako prenosi HRT, razlog ovako brojnog povlačenja proizvoda iz trgovina je prisutnost etilen-oksida. Taj se spoj koristi za dezinfekciju opreme ili kao pesticid u proizvodnji, a u Evropi je zabranjen. Dosad su opozvani sladoledi, keksi, jogurti, a popis je sve duži.

Sa polica se povlače proizvodi raznih proizvođača a svima je zajednička upotreba aditiva E410 prilikom proizvodnje.

Tatjana Karačić, iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske objašnjava za HRT da se povlače svi proizvodi koji su koristili ovaj aditiv E410.

"Trenutno to sad vidimo sa sladoledima, s jogurtima, raznim keksima, s raznim vrstama prehrambenih proizvoda koji su taj aditiv koristili u procesu proizvodnje." - objašnjava ona.

Hrvatska udruženja za zaštitu potrošača smatraju da se na opozivu proizvoda i povratu novca potrošačima ne smije stati.

"Ako sam platila proizvod 15 kuna (oko 2 eura) da mi vratite štetu 15 kuna. Ona šteta koja je stvarno nastala mislim da to treba neko zapravo platiti. Mislim da će na taj način trgovci i proizvođači doći malo pameti i biti puno oprezniji, kaže Marina Novaković Matanić, Udruga za zaštitu potrošača grada Karlovca "Korana" za HRT.

Reagovali su i predstavnici Hrvatskih proizvođa i od mjerodavnih institucija tražili bolji nadzor proizvoda koji se uvoze iz zemalja koje nisu u EU.

"Ako Hrvatska mora zadovoljiti visoke kriterije, tako moraju zadovoljiti i ostali koji uvoze u našu državu, to je bio jedan od glavnih zahtjeva naših proizvođača." - rekla je Tajana Radić, Hrvatska poljoprivredna komora u izjavi za HRT.

Niz povlačenja proizvoda u svim zemljama Evropske unije počeo je kada je u aditivu E410 otkrivena prisutnost etilen-oksida koji je u Evropi zabranjen. U svim europskim državama najprije je povučen susam a kako saopštava Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, u danima koji slijede opoziva će biti još, pitanje je samo u proizvodnji kojih je artikala korišten sporni aditiv.

Ovaj alarmantni podatak naše nadležne institucije očigledno ne zanima, ako je suditi po dosadašnjoj praksi. Vjerovatno niko i ne zna koliko bi proizvoda sa polica naših trgovina trebalo povući i to u što skorijem roku.

Zbog standarda, za koji se više i ne može reći da je standard, hranimo se ko zna kojim i kakvim otrovom. Jedino što nam preostaje je da se branimo sami jer od politike i silnih "menadžera" nema vajde. Čitajte deklaracije uprkos sitnim slovima i izbjegavajte još jedan u nizu otrova - E410... Nije Vam još i on potreban.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN